Світом шириться новий штам коронавірусу «Пірола» - в Україні поки не виявили

Світом шириться новий штам коронавірусу «Пірола» - в Україні поки не виявили

Укрінформ
В Україні не зареєстровані випадки нового варіанту коронавірусу «Пірола», який шириться світом.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

«За результатами секвенування, тобто лабораторного дослідження зразків, відібраних від захворілих на COVID-19, проведених у національній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я, наразі випадків штаму “Пірола” на території України не зареєстровано. Усі виявлені мутації наразі є довкола штаму “Омікрон”», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. 

Він додав, що у МОЗ не виключають появи на території України нового варіанту коронавірусної інфекції, адже тисячі українців, які вимушено покинули свої домівки через війну, приїжджатимуть або повертатимуться додому з країн, де вже є новий штам. 

Кузін наголосив, що єдиним дієвим способом забезпечення імунітету залишається вакцинація, особливо для людей з хронічними захворюваннями та осіб віком за 60.

Читайте також: У регіони розподілили майже 40 тисяч доз вакцини проти коронавірусу - МОЗ

У серпні ВООЗ опублікувала оцінку ризику нового штаму коронавірусу «Pirola» як такого, що потребує моніторингу на рівні кожної країни. Новий варіант вірусу (BA.2.86) вперше був зафіксований в Ізраїлі.

На цей час у світі зареєстровано майже 100 тисяч випадків захворювання, спричинених новим варіантом коронавірусної інфекції (зокрема у Великій Британії, США, Південній Африці, Швеції, Франції, Португалії, Канаді, Таїланді, Швейцарії та Австралії). 

Найпоширенішими симптомами інфікування є нежить, головний біль, втома, чхання та біль у горлі, рідше — подразнення очей і висипи. 

В Україні вакцинацію проти коронавірусу можна зробити безплатно у сімейного лікаря та у пунктах щеплень. Щеплення рекомендуються передусім людям, які мають ослаблений імунітет чи супутні захворювання; вагітним, людям, старшим за 60 років; які перебувають у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної хвороби.

Читайте також: Єврокомісія дозволила використання нової COVID-вакцини

Загальний рекомендований курс з первинної вакцинації проти COVID-19 та першого бустера — це 3 щеплення. Перший бустер вводять через 5 місяців після первинної вакцинації. Для групи ризику тяжкого перебігу COVID-19 рекомендовано отримати додатковий бустер через 6 місяців від попереднього. Також в Україні дозволена вакцинація проти COVID-19 з 5-річного віку.

Як повідомляв Укрінформ, за даними МОЗ, зростання захворюваності на ГРВІ очікується з середини жовтня, перший пік захворюваності прогнозується на листопад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-