Поки коронавірус став рутинним, ми втратили 300 тисяч людей - експерт

Поки коронавірус став рутинним, ми втратили 300 тисяч людей - експерт

Укрінформ
В Україні коронавірус спричинив 300 тисяч смертей, допоки став звичним захворюванням.

Про це в ефірі Українського Радіо розповів співзасновник Українського центру охорони здоров’я Павло Ковтонюк, передає Укрінформ.

"Хоча люди продовжують хворіти, коронавірус стає рутинним захворюванням. Він буде входити в набір усіх вірусних захворювань, які циркулюють у нашій популяції. Взимку його ставитиме більше, влітку — менше. Тобто ковід стане чимось на зразок грипу. Згадаймо, що грип також колись викликав пандемії та величезну смертність. Штами мутують, люди до них звикають та й віруси до людей звикають, і з часом ми вчимося з ними жити. Поки коронавірус став схожим на рутинне вірусне захворювання, ми втратили 300 тисяч людей. Це ціна, яку ми заплатили за період, коли коронавірус із нового вірусу став чимось звичним для нас", - сказав Ковтонюк.

Він також наголосив на проблемах щодо вакцинації. За його словами, в Україні щеплення від коронавірусу зробили близько третини населення, а цього недостатньо для колективного захисту.

"Вакцинація — це така штука, де або всі, або ніхто. Нам потрібно було провакцинувати мінімум три чверті населення — будь-який інший результат нічого не давав. А провакцинувалися близько третини населення, отже, ми як суспільство не дуже готові до об’єднаної відповіді на такі загрози, як пандемія. 38% вакцинованих не дають колективного захисту від вірусу. Певний індивідуальний захист ці люди мають, але колективного — ні", - зазначив експерт.

Читайте також: Ляшко: Коронавірус не зник, але він втрачає агресивність

За його словами, причини небажання населення робити щеплення лежать поза межами медицини та охорони здоров’я. "Йдеться про дотримання прав, люди не хотіли бути примушеними, не довіряли державі, не довіряли медичній системі, хтось просто недостатньо освічений та поінформований. Ці проблеми потребують зараз дуже серйозного аналізу. Тому що нові пандемії точно будуть, як стверджують фахівці громадського здоров’я", - додав Ковтонюк.

Як повідомляв Укрінформ, на всій території України з 1 липня 2023 року скасований карантин, який був встановлений з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Фото: Evgeny Maloletka

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-