Кабмін схвалив законопроєкт про добудову енергоблоків 3 та 4 на ХАЕС

Кабмін схвалив законопроєкт про добудову енергоблоків 3 та 4 на ХАЕС

Оновлено
Укрінформ
Кабінет Міністрів схвалив законопроєкт, який передбачає прийняття рішення про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків №3 та №4 на Хмельницькій атомній електростанції.

Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук у Телеграмі, передає Укрінфом.

"Схвалено проєкт закону «Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків № 3 та № 4 Хмельницької атомної електричної станції». Законопроєкт передбачає прийняття відповідно до встановленого законом порядку рішення про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків N 3 та N 4 філії "Відокремлений підрозділ «Хмельницька атомна електрична станція", - написав Мельничук.

Він зазначив, що у документі пропонується визначити місце розміщення енергоблоків 3 та 4 ХАЕС; кількість реакторів, їх тип та загальну характеристику; призначення енергоблоків ХАЕС для промислового виробництва електричної та теплової енергії.

Крім того, визначаються загальні вимоги до проектування та будівництва енергоблоків №3 та №4 ХАЕС; ставка збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, що мешкає на території зони спостереження електростанції, під час будівництва енергоблоків.

Читайте також: Енергоблок ХАЕС виведений на максимальну потужність - Енергоатом

Як повідомили у пресслужбі Міністерства енергетики України, будівництво двох атомних енергоблоків Хмельницької АЕС збільшить виробництво електроенергії на 16 226 млн кВт-год./рік, а відпуск – на 15 415 млн кВт-год./рік.

«Атомна генерація на сьогодні виробляє більше половини електроенергії в Україні. Будівництво ще двох енергоблоків на майданчику Хмельницької АЕС посилить енергетичну безпеку й незалежність України та матиме позитивні наслідки для економіки країни в цілому», - зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

У профільному міністерстві наголосили, що реалізація проєкту здійснюватиметься виключно за рахунок коштів АТ «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» із залученням кредитних можливостей, без використання коштів з державного бюджету України.

Як повідомлялося, в. о. голови правління НАЕК "Енергоатом" Петро Котін заявляв, що третій енергоблок Хмельницької атомної електростанції має бути готовим до встановлення обладнання у червні.

Котін розраховує підписати у червні угоду про купівлю двох ядерних реакторів у Болгарії. Інформація про наміри такої закупівлі з'явилася у березні 2023 року. Йдеться про реактори російського виробництва з недобудованої АЕС "Белене".

Нині на Хмельницькій АЕС працюють два енергоблоки номінальною потужністю 1000 МВт кожен. Енергоблок №3 ХАЕС почали будувати у вересні 1985 року, №4 - у червні 1986-го. Обидва блоки запроєктовані на потужність 1000 МВт, з реакторною установкою ВВЕР-1000/В-320. Попри будівельну готовність 3-го блоку на 75% та 4-го - на 28%, у 1990 році через мораторій на будівництво нових АЕС проєкт призупинили.

Фото: КМУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-