Нафтопереробка «Роснєфті» після ударів України скоротилася практично на 19% - експерт

Нафтопереробка «Роснєфті» після ударів України скоротилася практично на 19% - експерт

Укрінформ
Унаслідок дронових ударів по НПЗ на території РФ падіння денних обсягів нафтопереробки провідної державної компанії у цій галузі "Роснєфть" сягнуло практично 19% порівняно із січнем.

Про це сказав президент Центру глобалістики "Стратегія 21" Михайло Гончар в ефірі Українського радіо, передає Укрінформ.

За його словами, перші удари по обʼєктах нафтопереробної промисловості Росії були завдані ще в 2022 році, наприклад по Новошахтинському нафтопереробному заводу. "У 2023 році так само були окремі атаки, передусім – на нафтопереробні заводи півдня Росії... 2024 року, з появою більш далекобійних потужних безпілотних засобів ураження, Сили оборони України перейшли до системних дій зі знищення нафтопереробних заводів РФ", - сказав директор Центру глобалістики "Стратегія 21".

На його думку, для отримання серйозних результатів трьох місяців ударів по російських НПЗ недостатньо.

Читайте також: Росія навряд чи зможе захистити всі НПЗ - британська розвідка

"Проте якщо поглянути на провідну російську державну нафтову компанію "Роснєфть" та взяти до уваги її нафтопереробні потужності, найбільші заводи з переробки нафти, то загалом цифра падіння обсягів нафтопереробки сягає практично 19%. Це якщо порівнювати, наприклад, денний обсяг переробки у січні цього року і денний обсяг переробки у березні", - сказав експерт.

За його словами, нафтова галузь – найбільш дохідна для Росії в контексті експортних доходів та податкових відрахувань, які живлять "бюджет війни". Тому завдання знищення нафтової інфраструктури Росії – не тільки НПЗ, а по всьому логістичному ланцюжку, закінчуючи розподільчими нафтобазами, – є пріоритетом.

Читайте також: Українцям вдалося боляче вдарити по паливній галузі РФ - естонський експерт

Водночас, щоб вести мову про тотальне знищення НПЗ Росії, Україні треба ще добре "працювати", отримати більш далекобійні і потужні засоби ураження. "Адже нафтопереробний завод - це велетенська територія з великою кількістю установок з переробки. Але не нафтопереробкою єдиною можна нищити російського агресора в його стратегічній глибині. Є багато інших обʼєктів і вони дуже зручно розташовані", - зауважив Гончар.

На його думку, важливим чинником є те, що росіяни змушені відволікати частину засобів ППО для прикриття обʼєктів від ураження. Однак територія Росії велетенська.

"Для нас важливо тут весь час працювати над збільшенням радіусу дії наших ударних засобів, щоб змушувати агресора ще більше відтягувати засоби ППО і РЕБ вглиб континентальної частини Росії. Грубо кажучи, треба "діставати" до Уралу, тоді це матиме достатньо серйозний ефект", - вважає Гончар.

Експерт нагадав, що агресор практично на початку повномасштабного вторгнення почав завдавати ударів по енергетичній системі України, що в широкому розумінні включає не тільки електроенергетику, а й паливну, газову систему тощо.

Читайте також: У Росії після атаки дронів призупинив роботу НПЗ поблизу Самари

"Бумеранг повернувся до російських агресорів, оскільки те, що вони раніше застосовували до нас і продовжують це робити зараз, ми застосовуємо й щодо них", - констатував Гончар.

Як повідомлялося, голова Служби безпеки України Василь Малюк заявив, що атаки українських безпілотників на нафтопереробні заводи у Російській Федерації на 12% зменшили видобуток і переробку нафти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-