Франція хоче розширити обмеження ЄС для імпорту з України - додати квоти на зерно

Франція хоче розширити обмеження ЄС для імпорту з України - додати квоти на зерно

Укрінформ
Міністр сільського господарства Франції Марк Фесно заявив, що заходів, передбачених домовленостями про обмеження імпорту української агропродукції в ЄС, недостатньо. Франція наполягатиме також на запровадженні квоти на зернові.

Як передає Укрінформ, про це міністр розповів в інтерв'ю France info.

«Ринок зернових дуже дезорганізований. І це не провина українців. Це російська агресія, яка зруйнувала ринки. Росіяни зайшли на ринки, де були українці. Як наслідок, українці йдуть на європейський ринок. І все це тисне на ціни в Європі в цілому, і дуже сильно тисне на кордоні. Ми добре знаємо про демонстрації зокрема у Польщі сьогодні» , - заявив Фесно.

Читайте також: Варшава хоче заборонити транзит збіжжя через Польщу з 1 квітня

«Нам потрібна солідарність, але не ціною дестабілізації, тому що це обернеться проти українців. Ми повинні знайти цей баланс», - додав він.

Міністр аграрного господарства Франції наполягатиме, аби до переліку обмежень додали зернові культури, а саме пшеницю та ячмінь. Також він вважає потрібним змінити базовий період для підрахунків лімітів, за якими починають запроваджувати ці обмеження.

Читайте також: Шмигаль - про автономні торговельні заходи ЄС: Це дуже добре для України

Нагадаємо, Парламент та Рада ЄС досягли попередньої домовленості про продовження заходів з лібералізації торгівлі для України в умовах російської війни до 5 червня 2025 року.

Європейська комісія «може вжити швидких дій та запровадити будь-які заходи, які вважатиме необхідними, якщо український імпорт спричинить значні порушення на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох країн-членів ЄС».

Читайте також: Комітет Європарламенту схвалив продовження лібералізації торгівлі для України ще на рік

За чинним регламентом, «екстрене гальмування» може застосовуватися «для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів, а саме – птиці, яєць та цукру». Депутати Європарламенту домоглися розширення цього списку, включивши до нього овес, кукурудзу, крупи та мед.

У цьому переліку поки що немає обмежень щодо пшениці та ячменю. Є лише зобов'язання Єврокомісії вживати заходів у разі різкого зростання імпорту пшениці з України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-