Синхронізація української енергосистеми з європейською посилила обидві сторони - Галущенко

Синхронізація української енергосистеми з європейською посилила обидві сторони - Галущенко

Укрінформ
Україна розбудовуватиме інтерконектори та збільшуватиме міждержавні перетини з європейськими країнами для нарощування обсягів імпорту та експорту електроенергії.

На цьому наголосив міністр енергетики Герман Галущенко у другу річницю синхронізації української енергосистеми з європейською ENTSO-E, передає Укрінформ.

«Від’єднання від енергосистеми РФ і Білорусі, 21 день роботи в ізольованому режимі, захоплення ворогом енергетичних об’єктів і постійні атаки - це все випробовувало нас на міцність. Але українська енергосистема встояла. Ми довели її стійкість і вже 16 березня 2022 року приєдналися до континентальної ENTSO-E», - нагадав міністр.

Він подякував міжнародним партнерам України за підтримку, особливо відзначивши зусилля європейського комісара з питань енергетики Кадрі Сімсон.

«Синхронізація з європейською енергомережею посилила і Україну, і Європу. Можливість імпортувати електроенергію з країн-партнерів дозволила нам втримати енергосистему під час прицільних ворожих атак. Водночас українська електроенергія допомогла європейським партнерам знизити залежність від російських енергоресурсів. Уже влітку 2022 року ми почали експортувати електроенергію європейським сусідам», - зазначив очільник Міненерго.

Читайте також: Україна пройшла зиму без блекаутів і графіків відключень - Шмигаль

За його словами, на сьогодні пропускна спроможність міждержавних перетинів дозволяє Україні експортувати до 550 МВт та імпортувати до 1700 МВт.

«Попереду ще багато роботи: розбудова інтерконекторів і подальше збільшення міждержавних перетинів. Але вже безсумнівно: Україна - невід’ємна частина європейської сім’ї, Україна - європейський енергетичний хаб!» - наголосив міністр.

Як повідомляв Укрінформ, європейська мережа операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E з 1 березня 2024 року збільшила максимально допустиму спроможність України для експорту електроенергії на 150 МВт - до 550 МВт.

Фото: Міненерго

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-