Україна пройшла зиму без блекаутів і графіків відключень - Шмигаль

Україна пройшла зиму без блекаутів і графіків відключень - Шмигаль

Відео
Укрінформ
Україна пройшла другу зиму в умовах повномасштабного вторгнення без жодного блекауту та без застосування графіків відключень для всієї країни.

На цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду, передає Укрінформ.

Відео: Денис Шмигаль, Прем'єр-міністр України

«Друга зима в умовах повномасштабного вторгнення завершилася. Ми пройшли її без жодного блекауту та без застосування графіків відключень для всієї країни», - підкреслив Шмигаль.

Він відзначив, що енергосистема працює стабільно, обмеження для споживачів не застосовуються, «наша підготовка зіграла тут ключову роль: було побудовано захист енергооб’єктів, створено запас резервного обладнання, були відновлені 90% магістральних мереж».

Читайте також: Торік надходження до держбюджету від енергокомпаній зросли на 17% - DiXi Group

За його словами, завдяки ремонтним роботам в енергосистему додали більше 2 ГВт потужності. Водночас були збільшені до 1,7 ГВт можливості для імпорту електроенергії з ЄС.

«У грудні 2023 року Україна остаточно стала членом "енергетичного ЄС". Укренерго стало 40-м повноцінним членом ENTSO-E. Наша енергосистема повністю синхронізована з європейською», - поінформував глава уряду.

Прем’єр також зауважив, що за останні 1,5 року крок за кроком було побудувано потужну енергетичну коаліцію на підтримку України. «Наші міжнародні партнери передали сотні одиниць критичного обладнання. У Фонді підтримки енергетики зібрали понад €400 мільйонів. Все це для того, аби сьогодні українські родини були зі світлом, українські підприємці були зі світлом, а наша економіка працювала», - підкреслив Шмигаль.

Окрім того, він наголосив, що наразі у підземних сховищах України - більш як 8,5 мільярда кубометрів газу, а на складах - понад 1 мільйон тонн вугілля. «Маємо впевнено завершити цей опалювальний сезон, і одразу розпочнемо підготовку до наступної зими», - зазначив він.

Прем’єр додав, що ще одиним ключовим елементом української енергетичної стратегії є збільшення власного видобутку газу. «У 2023 році державний "Нафтогаз" запустив 86 нових свердловин. Попри війну, видобуток газу у 2023 році збільшився», - повідомив Шмигаль.

Читайте також: В Україні розвиватимуть нові потужності з відновлювальних джерел енергії

Він акцентував, що завданням на 2024 рік для групи «Нафтогаз» є вийти на видобуток 15 мільярдів кубометрів газу. «Це важливо для нашої енергетичної незалежності та стійкості», – підсумував глава уряду.

Як повідомляв Укрінформ, Україна вже отримала майже 14 тис. т гуманітарної допомоги для відновлення енергетичного сектору.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-