Російські активи не є заміною американської допомоги Україні - Мінфін США

Російські активи не є заміною американської допомоги Україні - Мінфін США

Укрінформ
Міністр фінансів США Джанет Єллен заявила, що будь-який план щодо конфіскації заморожених російських активів для допомоги Україні не можна розглядати як заміну терміново необхідної допомоги країні.

Як передає Укрінформ, про це вона сказала в інтерв’ю Bloomberg.

«Я не бачу справжньої заміни рішенню Конгресу, що надасть Україні необхідну допомогу цього року. Я не думаю, що хтось може заповнити цю прогалину», - заявила вона.

За словами Єллен, хоча Євросоюз вже схвалив для України «дуже суттєве фінансування», а Японія також зробила свій внесок, «загальна сума здається недостатньою».

На її думку, ці кошти можуть допомогти Україні у найближчий період, поки країна чекає більш широкої допомоги.

Нині понад 60 мільярдів доларів із запропонованої екстреної допомоги США для України застрягли на кілька місяців в американському Конгресі. Після схвалення законопроєкту, який передбачає допомогу Україні, у Сенаті, Палата представників його досі не проголосувала.

Раніше президент США Джо Байден заявив, що хоче, щоб G7 досягла прогресу в плані використання заморожених російських суверенних активів до зустрічі лідерів у червні.

Франція та Німеччина разом із Європейським центральним банком висловили занепокоєння щодо помсти Росії проти європейських активів, а також щодо впливу на фінансову стабільність і статус євро як резервної валюти, особливо тому, що понад дві третини активів, про які йдеться, розміщені в Європі.

Читайте також: Міністр фінансів Німеччини хоче використати частину російських активів для України, але обмежено

Єллен визнала занепокоєність Європи, але сказала, що її колеги відкриті для співпраці.

Як відомо, Європейський Союз, країни G7 та Австралія заморозили близько 282 млрд доларів у вигляді цінних паперів та готівки. Усі сторони погоджуються, що ці кошти мають залишатися недоступними для Росії, якщо вона не погодиться допомогти у відновленні України, але вони розходяться в думках щодо законності повного арешту цих активів.

Фото: Maira Erlich/Bloomberg

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-