Шмигаль пропонує Туску знайти рішення для підтримки українських аграріїв без шкоди польським фермерам

Шмигаль пропонує Туску знайти рішення для підтримки українських аграріїв без шкоди польським фермерам

Укрінформ
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль запропонував своєму польському колезі Дональду Туску знайти рішення, яке підтримає українських аграріїв і не нашкодить фермерам з Польщі.

Як передає Укрінформ, про це Шмигаль повідомив у Телеграмі.

За його словами, ключовою темою розмови стала ситуація на кордоні та ризики, пов'язані з цим. 

"Наголосив на неприйнятності інциденту із розсипаним на дорозі українським зерном. Радикальна риторика в цьому питанні недопустима", - підкреслив очільник українського уряду.

Шмигаль запропонував Туску в діалозі між урядами двох країн знайти рішення, яке підтримає українських аграріїв і не нашкодить польським фермерам. 

"Водночас об'єм імпорту з РФ та третіх країн, зокрема зернових, до ЄС зростає. Україна і Польща мають об'єднати зусилля для недопуску російської продукції на європейський ринок", - зазначив він.

Читайте також: Українські аграрії просять зберегти відкритий доступ товарів до ринку ЄС

На переконання Шмигаля, "маємо бути об'єднаними проти спільних викликів і ворогів, що загрожують безпеці Європи".

Він також подякував польському народу за потужну підтримку під час війни.

Як повідомляв Укрінформ, з 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту на автошляхах, які ведуть через пункти пропуску "Дорогуськ–Ягодин" та "Гребенне–Рава-Руська".

Польська “Солідарність” оголосила 30-денний загальний страйк фермерів, який, як зазначають у профспілці, має “безпрецедентну підтримку всієї аграрної спільноти та суспільства”.

Зранку 12 лютого польські фермери обмежили рух автодорогами, які ведуть через пункти пропуску "Зосин–Устилуг" та "Долгобичув–Угринів" і знову заблокували "Шегині".

Читайте також: У польських фермерів немає підстав для загострення протесту на кордоні - посол Зварич

Представники Мінвідновлення України, Міністерства інфраструктури Польщі, а також митних та прикордонних служб обох країн обговорили питання запобігання нової блокади кордону польськими перевізниками.

15 лютого українські водії розпочали акцію протесту біля пункту пропуску "Ягодин-Дорогуськ" у відповідь на блокування польськими фермерами руху вантажівок.

Польські фермери 20 лютого планують повністю заблокувати усі пункти пропуску на польсько-українському кордоні.

Фото: Телеграм Дениса Шмигаля

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-