Єврокомісія закликає Україну і Польщу до переговорів щодо експорту зерна

Єврокомісія закликає Україну і Польщу до переговорів щодо експорту зерна

Укрінформ
Рішення для зняття «зернової» напруги між Україною і Польщею треба шукати не на кордоні та у подальшому загостренні ситуації, а шляхом пошуку компромісу за столом переговорів, за посередництва Європейської комісії.

Про це у понеділок у Брюсселі під час брифінгу для преси заявив речник Єврокомісії з сільського господарства й торгівлі Олоф Гіл (Olof Gill).

Саме так він відповів на запитання кореспондента Укрінформу щодо чергового загострення ситуації на польсько-українському кордоні, де польські протестувальники розсипали зерно із вантажівок, опломбованих для транзиту українського зерна в Балтійські порти.

«Що стосується цієї нової ситуації, ми все ще маємо її переглянути та сформувати позицію. Загальна позиція Єврокомісії є такою, що ми намагаємося знайти рішення, які дозволять нам надати максимальну економічну підтримку для України, зокрема, в рамках пропозицій продовження автономних торговельних заходів (безтарифної торгівлі – ред.), і водночас захистити чутливі сектори, зокрема для наших (європейських – ред.) виробників аграрної продукції», - сказав речник Єврокомісії.

Читайте також: Нічого спільного з мирним протестом: на знищення зерна у Польщі відреагувало Мінагрополітики

Він зауважив, що Єврокомісія підтримує постійний контакт із Україною та з країнами-членами, що мають з нею спільні кордони. Зокрема, відзначив речник, відбулися «численні» зустрічі Єврокомісії з представниками польського уряду з метою розв’язати цю довгострокову та складну проблему. Таке залучення польської сторони, за його словами, було позитивним та конструктивним.

«Ми намагаємося досягти балансу між автономними торговельними заходами та всіма аспектами відносин цих країн з Україною. Наша бажана «середина» у розв’язанні цих проблем - продовжувати діяльність Координаційної платформи, яка не проводилася з вересня. Ми сподіваємося, що в цьому форматі, або іншими засобами, зможемо вирішити це складне питання. Тож первинна позиція, яку ми бачили від польського уряду, що вони хотіли б знову долучитися», - зазначив Олоф Гіл.

«Саме так, у цьому форматі, ми маємо шукати рішення. Не на кордоні, не шляхом ескалації, а за столом переговорів, щоб знайти конкретні рішення на середньострокову та на більш віддалену перспективу», - додав речник ЄС.

Читайте також: У Польщі планують перевіряти все зерно з України, яке йде транзитом до інших країн

Як повідомлялося, польські аграрії 9 лютого розпочали блокування декількох пунктів пропуску на польсько-українському кордоні, яке, за словами організаторів, буде тривати принаймні до 10-го березня.

Поліція польського міста Хелм з’ясовує деталі інциденту, який стався з фурами з українським зерном біля прикордонного пункту пропуску в Дорогуську. За даними поліції, фермери, які протестували неподалік, зупинили три українські вантажівки та висипали з них зерно на дорогу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-