НАЗК внесло виробника вогнетривких виробів зі США до списку спонсорів війни

НАЗК внесло виробника вогнетривких виробів зі США до списку спонсорів війни

Укрінформ
Національне агентство з питань запобігання корупції внесло до переліку міжнародних спонсорів війни американського виробника вогнетривких виробів Allied Mineral Products, LLC, який продовжує працювати в Росії й утримувати там свої виробничі потужності.

Як передає Укрінформ, про це повідомило НАЗК.

За даними агентства, на території Росії ця компанія представлена товариством з обмеженою відповідальністю «Аллайд минерал продактс рус».

У 2022 році виробник сплатив до російського бюджету податків на 772 тисячі доларів. З квітня того ж року імпортував до країни-агресора продукцію загальною вартістю 3,5 млн доларів.

Виробничі потужності дочірньої компанії Allied Mineral Products, LLC у Росії розташовані у спеціальній економічній зоні «Алабуга» (Татарстан), яка є кластером для виробництва ударних безпілотників типу Shahed-136.

«Алабуга була створена у 2006 році з вкрай сприятливими умовами для інвесторів. Наприклад, податок на прибуток там встановлено 2% замість 20% та скасовано податок на майно. Ця зона стала головним інвестиційним проєктом Татарстану, на який припадало 74% прямих інвестицій до республіки. Алабуга стала доволі зручним майданчиком і базою РФ для цілого ряду іноземних компаній», – зауважили в агентстві.

У НАЗК додали, що після повномасштабного вторгнення російських військ в Україну окремі західні компанії почали виходити з Алабуги, а висококваліфіковані кадри звільнятися, щоб не потрапити під російську мобілізацію. Це змусило місцеве керівництво почати процес перетворення вільної-економічної зони у кластер з виробництва військової продукції, що надає гарантії отримання «броні» від призову.

Відповідно, будь-яке підприємство в межах Алабуги потенційно може бути залучене до виготовлення військової продукції або матеріалів для неї.

За даними розслідування, проведеного OSINT-спільнотою Molfar, наявність в Алабузі американського виробника й регулярні постачання товарів до цього регіону також відіграють ключову роль у підтримці тамтешніх виробничих процесів.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну компанія Allied Mineral Products Rus імпортувала 13 тонн продукції (402 транзакції), частину якої можуть використовувати для виробництва безпілотників.

Читайте також: В Україні внесли до переліку спонсорів війни швейцарського виробника шоколаду Barry Callebaut

Зокрема, серед товарів фігурує так званий мулліт. Його застосовують для виробництва вогнетривких матеріалів і мулітової кераміки, що має низьку діелектричну проникність, низький коефіцієнт теплового розширення та високу міцність. Цей матеріал підходить для використання у високошвидкісних мікросхемах мікроелектроніки.

«Таким чином, компанія Allied Mineral Products продовжує свою діяльність на території держави-терориста РФ, де підтримує функціонування спеціальної-економічної зони «Алабуга», що вже стала ключовим місцем для виробництва військової продукції агресора», – підсумували в НАЗК.

Як повідомляв Укрінформ, у січні НАЗК внесло до переліку міжнародних спонсорів війни американсько-шведську промислову компанію Elektriska Svetsnings-Aktiebolaget (ESAB).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-