В Україні погодили правила спільних з Молдовою аукціонів для торгівлі електроенергією

В Україні погодили правила спільних з Молдовою аукціонів для торгівлі електроенергією

Укрінформ
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), погодила правила розподілу міждержавних перетинів з Молдовою на спільних аукціонах.

Відповідне рішення регулятор ухвалив на засіданні 30 січня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Згідно з правилами розподілу міждержавного перетину з Молдовою, функції платформи, на якій відбуватиметься розподіл, виконує аукціонний офіс НЕК "Укренерго".

НКРЕКП також погодила структуру розподілу міждержавного перетину з Молдовою: на річний та місячний аукціони виставлятимуть 35% максимально доступної протягом року спроможності перетину, на добовий - 30% від величини максимально доступної пропускної спроможності протягом року/місяця.

Читайте також: Укренерго не прогнозує дефіциту в енергосистемі у понеділок

Доходи від управління обмеженнями за міждержавним перетином Україна - Молдова розподілятимуть у пропорції 50:50 між НЕК "Укренерго" та молдовським оператором системи передачі Moldelectrica.

Як повідомлялося, 2 листопада 2023 року НЕК "Укренерго" та румунський оператор системи передачі Transelectrica провели перший спільний аукціон з продажу доступу до міждержавного перетину. Перший спільний аукціон із Польщею відбувся 16 січня 2024 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-