Єврокомісія ухвалила державну підтримку виробникам кукурудзи в Польщі на €230 мільйонів

Єврокомісія ухвалила державну підтримку виробникам кукурудзи в Польщі на €230 мільйонів

Укрінформ
Єврокомісія ухвалила запропоновану урядом Польщі схему державної підтримки сектору виробництва кукурудзи, визнавши цей захід є необхідним та пропорційним в контексті з огляду на ризики, з якими стикаються польські фермери у контексті російської війни проти України.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена 19 січня на сайті Європейської комісії.

«Європейська комісія ухвалила близько €230 мільйонів (PLN 1 мільярд) польської схеми з підтримки сектору виробництва кукурудзи в контексті російської війни проти України… Ця підтримка складатиметься із обмеженого обсягу допомоги у формі прямих грантів. Ця ініціатива буде відкритою для виробників кукурудзи, які перебувають під ризиком фінансової ліквідності через труднощі на сільськогосподарському ринку, що були спровоковані російською війною проти України», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, за запропонованою схемою, державана допомога не має перевищувати суми у €280 тисяч для кожного отримувача, та має бути сплачена у грантах не пізніше 30 червня 2024 року. Єврокомісія дійшла висновку, що ця схема є «необхідною, належною та пропорційною» для виправлення серйозних порушень в економіці країни-члена. Відповідно до правил ЄС щодо державної допомоги.

Як повідомляв Укрінформ, міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський нещодавно заявив, що у світлі відхилення Єврокомісією вимоги Польщі щодо запровадження мита на українські сільськогосподарські продукти Варшава хоче введення регіональних механізмів захисту від негативних наслідків напливу на польський ринок агротоварів з України. Він підкреслив, що у Польщі ведуться внутрішні консультації щодо введення ліцензій на експорт сільськогосподарських товарів, які запропонувала українська сторона.

Читайте також: Польща запропонує ЄС зміни до «транспортного безвізу» з Україною

Попередній польський уряд Матеуша Моравецького з 15 вересня минулого року в односторонньому порядку запровадив ембарго на ввезення українського збіжжя (пшениця, кукурудза, ріпак, соняшник) до Польщі після того, як Єврокомісія відмовилася продовжити цю заборону на рівні ЄС. Новий уряд Дональда Туска вирішив поки не скасовувати це ембарго.

Уряд Польщі 6 січня домовився з фермерами, які блокували дорогу поблизу пункту пропуску “Медика-Шегині” на польсько-українському кордоні, про призупинення протесту в цьому місці на невизначений період і реалізацію усіх вимог фермерів. Польські фермери вимагали отримання дотацій на закупівлю кукурудзи, збереження в цьому році сільськогосподарського податку на рівні 2023 року та продовження можливості отримання позик для забезпечення ліквідності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-