Посол у Польщі - про угоду для розблокування кордону: Це важливий крок в доброму напрямі

Посол у Польщі - про угоду для розблокування кордону: Це важливий крок в доброму напрямі

Ексклюзив
Укрінформ
Підписана у Варшаві угода між урядом та перевізниками, що призвела до призупинення блокади польсько-українського кордону до 1 березня, є лише першим етапом діалогу, і треба зробити все можливе, щоб ця блокада знову не відновилася.

На цьому в коментарі кореспондентові Укрінформу наголосив посол України в Польщі Василь Зварич.

“Ми вітаємо досягнуту між урядом Польщі і перевізниками домовленість щодо розблокування українсько-польського кордону. Це важливий крок у правильному напрямку, який підтверджує дієвість нинішнього уряду на чолі з прем'єр-міністром Дональдом Туском. Зі свого боку українська сторона відкрита до подальшого взаємовигідного діалогу з польською стороною”, - підкреслив Зварич.

Він зауважив, що як сказав міністр інфраструктури Польщі Даріуш Клімчак, це не закінчує діалог, а відкриває його новий етап.

Читайте також: Блокада кордону з Україною призупиняється до 1 березня - у Польщі підписали угоду

“Тому ми сподіваємося, що на цьому новому етапі ми зробимо все можливе, щоб протести перевізників не відновилися. Я вважаю, що немає жодних питань, які би Україна і Польща зі своїм потенціалом і взаємною політичної волею не могли врегулювати шляхом діалогу і взаєморозуміння”, - наголосив український дипломат.

Посол України в РП зазначив, що Києву і Варшаві важливо домовлятися і розвивати співпрацю, у тому числі у контексті перспективи майбутнього членства України в ЄС.

“Ми вважаємо, що нас не повинно нічого розділяти. Україна і Польща повинні зміцнювати своє стратегічне партнерство в усіх вимірах. Головне, що нас об'єднує спільна мета – це перемога над російським агресором, і на шляху до цієї перемоги ми обов'язково повинні підтримувати одна одну й уникати дій, які б могли негативно позначитися на оборонних спроможностях наших держав”, - підкреслив дипломат.

Читайте також: Ціни на вантажні перевезення зросли на 15-20% через блокування українського кордону

Він додав, що для України сухопутний кордон є “кордоном виживання”, відтак Київ вдячний Варшаві за розуміння і підтримку в досягненні спільної мети.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство інфраструктури Польщі підписало угоду з організаторами блокади пунктів пропуску на польсько-українському кордоні, за результатами якої протестувальники призупиняють до 1 березня свій протест, а до цього часу уряд РП зобов’язується вирішити їхні проблеми.

Польські перевізники 6 листопада розпочали блокаду руху вантажівок поблизу трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: «Корчова – Краківець», «Гребенне – Рава-Руська», «Дорогуськ – Ягодин». Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Євросоюзом до 30 червня 2024 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-