Президент вірить, що новий уряд Польщі розблокує кордон

Президент вірить, що новий уряд Польщі розблокує кордон

Оновлено
Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський сподівається, що новий уряд Польщі розблокує кордон.

Про це він сказав на підсумковій пресконференції, повідомляє Укрінформ.

«У вас новий уряд ... і я буду вірити, що новий уряд зніме всю блокаду, яка є штучною. Ми готові, щоб у Польщі люди нічого не втрачали, але не можна політизувати питання зерна», - наголосив він.

Зеленський додав, що через блокування Польща фінансово втратила. «Втратила тому, що ми побудували коридор через Молдову - Румунію залізницею. Ми побудували коридор Чорним морем - і стало менше експорту через Польщу. Ми хотіли цього? Ні», - підкреслив Президент.

Він додав, що у нього була розмова з цього приводу з прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском. "Я дуже вірю, що ми все вирівняємо", - зазначив він.

Зеленський також подякував Польщі за велику допомогу. «Ми вдячні вам історично. Але при цьому - маємо бути відвертими – українці своїми життями захищають Польщу. Ми стоїмо за вашу незалежність», - наголосив він.

Читайте також: Туск каже, що знайшов спосіб для розблокування кордону Польщі з Україною

Президент додав, що у нього були потужні відносини із польським Кабінетом міністрів, «ми підтримували один одного, потім була блокада кордонів».

Глава держави наголосив, що мова йшла не про бізнес (України – ред.) у час війни, а про виживання. «У нас не було тоді Чорноморського коридору, яким можна було вивозити зерно. У нас були проблеми зі Словаччиною та Угорщиною. У нас не було компромісу щодо вивозу зерна. Ми просили лише його вивезти», - сказав Президент.

Зеленський підкреслив, що українці ставляться до поляків з великою симпатією і любов’ю і навіть коли він захищав інтереси України і виник конфлікт на рівні лідерів, «українці почали захищати вас, не мене, хоча я захищав їх інтереси», сказав він польському журналісту.

Президент додав, що з квітня по вересень Україні було дуже складно з питанням вивозу зерна. «Ми втратили сотні мільйонів доларів, втратили частину врожаю. Мене запитували наші фермери: як бути? У нас заміновані поля. Як вивезти хоч щось. І ми почали втрачати політичні відносини. Ви зрозумійте мене – я захищаю інтереси своєї держави у час війни. Я просто сказав: дайте нам вивезти. Нам не дали. І це було неправильно», - сказав він.

Зеленський зауважив, що це була політика, політичний вибір урядовців, які програли.

Як повідомлялося, польські перевізники, яким Окружний суд у Любліні дозволив відновити блокаду кордону в Дорогуську, 18 грудня відновили протести на кордоні. До блокади кордону в цьому місці до них приєдналися польські аграрії, які висувають свої вимоги. Серед них – заборона імпорту цукру з України, негайні безпосередні доплати аграріям, грошова компенсація для виробників кукурудзи тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-