На саміті ЄС питання Райффайзену не обговорювали - канцлер Австрії

На саміті ЄС питання Райффайзену не обговорювали - канцлер Австрії

Укрінформ
Під час засідання Європейської Ради ситуація навколо австрійської банківської групи "Raiffeisen Bank International " (RBI), яка знаходиться у списку НАЗК України як міжнародний спонсор війни, не обговорювалося.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив журналістам у п’ятницю у Брюсселі федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер після засідання Європейської Ради.

"Висновки (Європейської Ради – ред.) були зроблені за згодою Австрії. Це означає, що цим самим було прийнято санкції. І вчора на Раді глав урядів питання про RBI точно не стояло", - прокоментував Негаммер питання про те, що Австрія блокувала прийняття санкцій через ситуацію з RBI і що сам Негаммер був відсутній у залі під час схвалення лідерами 12-го пакету санкцій.

Глава австрійського уряду сказав, що останню версію 12-го пакету санкцій австрійській стороні "передали лише в четвер" і вона тоді "зробила застереження про ретельне вивчення, тому що прийнято ретельно вивчати пакети санкцій".

Як повідомляв Укрінформ, федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер був відсутній у залі під час засідання Європейської Ради, коли лідери ЄС погоджували 12-й пакет санкцій проти Росії. Хоча це міг бути просто збіг обставин і глава австрійського уряду просто вийшов в той час із зали для переговорів з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

Це відбулося після того, як раніше у вівторок посли ЄС не змогли домовитися про спільну позицію щодо 12-го пакету санкцій проти Росії через позицію Австрії, яка захотіла провести юридичну експертизу нового пакету перед його погодженням.

Читайте також: Лідери ЄС погодилися збільшити бюджет на 21, а не 67 мільярдів євро - канцлер Австрії

За даними Reuters, блокування Австрією рішення щодо нових санкцій проти РФ було спричинено тим, що офіційний Відень зайняв сторону банківської групи "Райффайзен Банк Інтернаціональ" (RBI), найбільшого західного банку у Росії. Останній домагається виключення свого імені з українського списку "міжнародних спонсорів війни" НАЗК, який покликаний присоромити компанії, що ведуть бізнес в РФ і таким чином підтримують воєнну машину Москви, наприклад, сплачуючи податки.

Читайте також: Міністри ЄС можуть затвердити нові санкції проти Росії, Австрія зняла застереження - ЗМІ

Згідно з Reuters, хоча текст 12-го пакету санкцій був узгоджений усіма країнами-членами на початку цього тижня, Австрія не давала свого остаточного схвалення до кінця четверга.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-