Посол України сподівається, що в інших гмінах Польщі підтримають розблокування кордону

Посол України сподівається, що в інших гмінах Польщі підтримають розблокування кордону

Ексклюзив
Укрінформ
Посол України в Польщі Василь Зварич сподівається, що за прикладом війта гміни Дорогуськ, який своїм рішення припинив протест біля кордону з Україною, підуть також війти інших польських гмін, де відбувається блокада доріг польськими перевізниками.

Про це посол Зварич повідомив у коментарі кореспонденту Укрінформу.

“Ми вітаємо це рішення війта гміни Дорогуськ. Воно було довгоочікуваним, оскільки сам перебіг протесту з блокування руху вантажівок завдав значної матеріальної шкоди як Україні так і Польщі, а також іншим країнам Європи, не кажучи вже про погодні умови, в яких по 18 днів і більше стояли українські водії. Це наражало на небезпеку їх життя і здоров’я”, - підкреслив Зварич.

За його словами, рішення війта є важливим кроком до того, щоб припинити подальше блокування поблизу інших пунктів пропуску на польсько-українському кордоні і перейти до нормальної співпраці. 

“Тому, ми дуже сподіваємося, що війти інших гмін, де відбуваються протести, теж підуть за цим прикладом, проявлять державницьку позицію і зроблять все від них залежне, щоб таке блокування руху припинилося”,- наголосив український дипломат.

Читайте також: Польські перевізники завершили блокування пункту пропуску «Дорогуськ - Ягодин»

Зварич зауважив, що підстави для розпуску блокади є “очевидними” і їх перелічив війт гміни Дорогуськ.

“Це значні матеріальні збитки, які завдав цей протест через свою тривалість протягом багатьох днів, а також труднощі із забезпечення належного рівня безпеки”,- повідомив Зварич.

Посол України зазначив, що з українського боку є відкритість до діалогу з польською стороною.

“Але ми не сприймаємо такі методи як блокування кордону, намагаючись виторгувати щось для себе в нинішніх умовах російської агресії, коли Україна потерпає від знищення логістичних шляхів”,- констатував Зварич.

Як відомо, у понеділок війт гміни Дорогуськ Войцех Сава прийняв рішення про припинення протесту. Війт послався на законодавчу передумову необхідності припинити блокування кордону через загрозу майнових втрат місцевих підприємців у значних розмірах. 

Як повідомляв Укрінформ, 6 листопада польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: "Корчова – Краківець", "Гребенне - Рава-Руська", "Дорогуськ – Ягодин". Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року.

Читайте також: На пункті пропуску «Ягодин» у бік України - майже тисяча вантажівок

23 листопада польські аграрії долучилися до протесту і розпочали блокування руху вантажного транспорту на пункті пропуску «Медика – Шегині» поблизу Перемишля.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-