Блокування кордону: євродепутати закликали керівництво Польщі і ЄС до дій

Блокування кордону: євродепутати закликали керівництво Польщі і ЄС до дій

Укрінформ
Група європейських депутатів закликала президента Польщі Анджея Дуду та керівників інституцій ЄС вжити заходів для припинення блокування польськими перевізниками кордону з Україною.

Про це написав у соцмережі Х литовський євродепутат Андрюс Кубілюс, який оприлюднив текст звернення, передає Укрінформ.

Євродепутати наголошують, що блокування послаблює здатність України захищатися від російської агресії, оскільки потрібне військове обладнання та товари перевозяться через кордон із Польщею. Це також негативно впливає на доставку гуманітарної допомоги від європейських волонтерів.

Автори звернення також звернули увагу Дуди і керівництва ЄС на те, що ситуація на кордоні між Польщею та Україною нагадує блокаду, яку здійснила Росія, перекривши вільний доступ до українських портів на Чорному морі.

«Блокада польсько-українського кордону подібна до російської, і неспроможність польського уряду вжити заходів, щоб покласти цьому край, фактично ганьбить людей у всьому ЄС, включаючи Польщу», – йдеться у заяві.

Читайте також: У Польщі заперечують, що військова допомога для України затримується на кордоні

Європейські політики назвали ситуацію «неприйнятною» і такою, що служить інтересам Кремля та серйозно шкодить репутації не лише Польщі, а й усього Європейського Союзу.

«Як члени Європейського парламенту ми не можемо мовчки стояти осторонь, коли найважливіша європейська чеснота - солідарність, солідарність із Україною - зазнає шкоди», – йдеться у тексті звернення.

Крім того, на думку депутатів, відсутність належної реакції на «польську блокаду» слугує поганим прикладом для інших.

«Рішення щодо спрощення доступу українських вантажівок до ЄС було ухвалено на рівні блоку. Тому дії для вирішення проблеми також мають вживатися на рівні ЄС», – підкреслено у зверненні.

Як повідомлялося, 6 листопада польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: «Корчова – Краківець», «Гребенне - Рава-Руська», «Дорогуськ – Ягодин». Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року.

Різноманітні неурядові організації неодноразово сигналізували, що гуманітарна допомога для України затримується на кордоні через акцію протесту.

У коментарі Укрінформу посол Латвії в Польщі Юріс Пойканс зазначив, що на кордоні мали місце ситуації, коли затримувалася гуманітарна допомога від країн Балтії для України.

Водночас заступник міністра оборони Польщі Марцін Оцєпа запевняє, що військова допомога для України не затримується на кордоні, заблокованому перевізниками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-