Шмигаль обговорив зі словацьким прем'єром експорт українського зерна

Шмигаль обговорив зі словацьким прем'єром експорт українського зерна

Фото
Укрінформ
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль обговорив із Прем’єр-міністром Словаччини Людовітом Одором питання експорту української аграрної продукції, зокрема сприяння в знятті всіх обмежень на експорт зерна.

Як передає Укрінформ, про це очільник уряду повідомив у Телеграмі.

«Працюємо спільно з Європейською комісією над розв’язанням цього питання. Будемо вдячні Словаччині за сприяння у знятті всіх обмежень на експорт українського зерна», - зазначив Шмигаль.

Також Шмигаль і Одор обговорили питання, які стосуються прикордонної інфраструктури.

За словами Шмигаля, «запропонував разом реалізовувати проєкти розвитку пунктів пропуску на спільному кордоні. Це сприятиме зміцненню нашої економічної співпраці».

Читайте також: Атаки Росії на українські порти пошкодили 105 об’єктів інфраструктури

Крім того, очільники урядів України і Словаччини обговорили питання енергетики.

«Українські й словацькі оператори у тісній взаємодії. Розраховуємо на підтримку Словаччини взимку в частині імпорту електроенергії», - підкреслив Шмигаль.

За словами глави українського уряду, також вони обговорили питання, які стосуються оборонної сфери.

Читайте також: У Туреччині наполягають на форматі «квартету» для відновлення дії «зернового коридору»

«Цінуємо надану підтримку й очікуємо на посилення нашого співробітництва в цьому напрямку», - наголосив Шмигаль.

Як повідомлялось, Рада міністрів Польщі на засіданні у вівторок ухвалила постанову, в якій закликала Єврокомісію продовжити після 15 вересня заборону на імпорт з України чотирьох видів сільськогосподарської продукції. У разі, якщо Брюссель не прийме відповідного рішення, Варшава в односторонньому порядку продовжить ембарго на українське збіжжя. У документі сказано, що заборона діятиме доти, "доки не будуть врегульовані відносини в аграрній сфері між Польщею та Україною".

У травні 2023 року Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії за наполяганням цих країн. 5 червня дію заборони було продовжено до 15 вересня 2023 року. Ці країни хочуть продовжити заборону на імпорт до кінця року і розширити її на деякі інші товари.

Українська влада заявила, що у разі продовження Єврокомісією заборони на імпорт українського зерна після 15 вересня Київ може розглядати дзеркальні заходи. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Україна звернеться до арбітражу СОТ у разі блокування Польщею експорту українського зерна.

Фото: kmu.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-