Міжнародні експерти напрацювали пакет санкцій, що вдарить по енергетиці рф

Міжнародні експерти напрацювали пакет санкцій, що вдарить по енергетиці рф

Укрінформ
Міжнародна експертна група напрацювала Дорожню карту енергетичних санкцій, яка містить рекомендації щодо введення обмежень проти російської федерації.

Групу очолюють керівник Офісу Президента Андрій Єрмак та директор Інституту міжнародних досліджень Фрімана-Споглі (FSI), екс-радник Президента США з питань національної безпеки Посол Майкл Макфол, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу ОП.

«Після презентації Плану дій щодо посилення санкцій проти росії міжнародна експертна група продовжила роботу й підготувала документ, який деталізує тему енергетичних санкцій, допомагаючи урядам і компаніям у всьому світі формувати пропозиції стосовно санкційної політики щодо росії», - зазначили в Офісі глави держави.

Читайте також: Під нові санкції Японії потрапили 130 росіян включно з прем’єром

Очікується, що застосування енергетичних санкцій має підвищити вартість вторгнення в Україну для рф та допомогти Українській державі захистити територіальну цілісність, свободу й демократичні цінності.

Автори Дорожньої карти звертають увагу на те, що бюджет росії базується на доходах від продажу енергоносіїв, насамперед до країн Європи, і з 24 лютого Європейський Союз щодня сплачував близько 800 млн дол. США за імпорт російської нафти й газу.

Читайте також: Німеччина усвідомила, що її залежність від російського газу загрожує нацбезпеці – Шмигаль

«Документ містить рекомендації щодо політичних дій, які допоможуть позбавити Росію цього доходу, мінімізувавши перебої на ринках та у світовій економіці», - пояснили в ОП.

Експертна група також підтримала рішення Європейської Комісії щодо запровадження повної заборони на імпорт усієї російської нафти, та обґрунтовує поступове ембарго на імпорт газу з рф.

Одночасно експерти надають пропозиції, включно з конкретними механізмами, як забезпечити кероване поетапне впровадження такої заборони, водночас зводячи до мінімуму прибутки від експорту російської нафти протягом перехідного періоду.

Читайте також: G7 зобов’язалася підтримувати Україну до її перемоги та відновлення

«Такі механізми можуть бути розглянуті окремими країнами як пріоритетні. Йдеться про регульований імпортний податок (або тариф) і зберігання коштів за енергоносії на спеціальному ескроу-рахунку», - йдеться в повідомленні.

За даними ОП, окрема увага звертається на додаткові санкційні заходи для запобігання обходу обмежень, накладених на енергетичний сектор, зокрема, це цілеспрямовані санкції проти постачальників послуг щодо морського експорту в обхід режиму контрольованих продажів.

Читайте також: За час війни доходи росії від продажу енергоносіїв країнам ЄС майже подвоїлися

Крім того, у Дорожній карті запропоновані стратегії для запобігання наслідкам, які дають змогу зробити Європу незалежною від російських енергоносіїв та протидіяти використанню енергетичних ресурсів як зброї.

Також у документі наголошується на важливості відключення Росії від фінансових потоків від експорту газу, оскільки Європа під час війни платить рф за газ набагато більше, ніж за нафту.

Експертна група акцентує, що європейське ембарго на російські енергоносії має бути частиною скоординованої стратегії ЄС і США, яка включатиме синхронні дипломатичні кроки та взаємодію із зацікавленими сторонами у приватному секторі.

Читайте також: Шостий пакет санкцій проти рф: що він включає і означає?

«Учасники Міжнародної експертної групи Єрмака-Макфола закликають уряди, а також державні й приватні компанії взяти Дорожню карту як основу для подальшого публічного просування енергетичних санкцій проти Росії задля позбавлення її можливостей фінансувати ведення загарбницької та несправедливої війни проти України», - підкреслили в Офісі глави держави.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 29 березня оголосив про створення при ОП групи експертів, які аналізуватимуть вплив застосованих проти російської федерації санкцій.

20 квітня міжнародна експертна група презентувала План дій щодо посилення санкційного тиску на російську федерацію.

24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України - повномасштабне вторгнення, російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення.

США, ЄС, Велика Британія, Японія та інші країни ввели та продовжують запроваджувати санкції проти росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-