СКУ засудив фейкові «вибори» Путіна на окупованих територіях України

СКУ засудив фейкові «вибори» Путіна на окупованих територіях України

Укрінформ
Світовий конгрес українців (СКУ) категорично засуджує так звані вибори президента РФ, які окупанти незаконно організовують на тимчасово окупованих українських територіях Криму, а також Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей, адже їх проведення є підготовкою до нового етапу геноциду українців.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті організації.

СКУ також закликає міжнародну спільноту притягти до відповідальності російську державу-агресора та її злочинне керівництво, зокрема, запровадити санкції проти всіх осіб та організацій, причетних до постановки цієї ганебної вистави, передати заморожені російські активи Україні та створити міжнародний трибунал щодо злочину агресії.

«Російські загарбники мають намір скористатися так званим «виборчим процесом», щоб посилити переслідування та реалізувати новий етап геноциду українського народу на окупованих територіях. Відповідно до інформації української військової розвідки, російські окупаційні адміністрації використовують «вибори», щоб зміцнити свій контроль над захопленими частинами України шляхом посилення примусового присвоєння російського громадянства українським мешканцям, а також через ідентифікацію українців, які не є лояльними до Росії або підтримують місцевий український рух опору», – наголосили у Конгресі.

Читайте також: Президент Євроради у перший день «виборів» саркастично привітав Путіна із «перемогою»

Крім того, зауважили в діаспорній організації, раніше лунали повідомлення, що російські окупанти незадовго після «виборів» планують оголосити примусову мобілізацію українського чоловічого населення до лав Збройних сил Російської Федерації. Якщо такий задум буде втілено у життя, це означатиме не що інше, як новий етап винищення Росією українського населення на тимчасово окупованих українських територіях. 

«З погляду міжнародної спільноти, проводячи виставу з «виборами» не лише у самій Росії, а й на незаконно захоплених територіях України, Кремль прагне легітимізувати свою злочинну військову агресію та окупацію України. Ця стратегія також ставить собі за мету створити ефект брехливої реальності, в якій українські громадяни нібито «демократичним» шляхом роблять вибір на користь Путіна і визнають його своїм «лідером», – пояснили в СКУ, додавши, що світ має категорично відкинути російську брехню, шахрайство і терор, стояти твердо з Україною і відповісти її посиленою військовою підтримкою. 

Читайте також: Україна уважно спостерігатиме, які країни визнаватимуть «вибори» у Росії - Данілов

Як повідомляв Укрінформ, так звані «вибори президента РФ» відбудуться протягом трьох днів – з 15 по 17 березня 2024 року. У грудні Центральна виборча комісія Росії ухвалила постанову про проведення незаконних «президентських виборів» у березні 2024 року на тимчасово окупованих територіях України.

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що проведення так званих «виборів президента РФ» на тимчасово окупованих територіях України – Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, частинах Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України – є незаконним та не матиме жодних правових наслідків.

Читайте також: У Криму бюджетників змушують іти на «вибори Путіна» для збільшення явки

Сполучені Штати та низка інших країн засудили організацію режимом РФ «виборів» на тимчасово окупованих територіях України. Крім того, в Держдепартаменті США пригрозили відповідальністю всім долученим до цього процесу, а також тим, хто погодився виступити міжнародними спостерігачами.

Низка парламентів, політиків і громадських діячів світу закликали не визнавати підсумки «виборів» президента Росії і відповідно – легітимність вже відомого їх переможця Путіна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-