У Нідерландах до річниці з дня народження Шевченка відбулися тематичні уроки та заходи

У Нідерландах до річниці з дня народження Шевченка відбулися тематичні уроки та заходи

Укрінформ
У Нідерландах з нагоди 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка в українських школах відбулися тематичні уроки, а також були організовані мистецькі активності.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

«В Українському культурному центрі та школі «Джерело» дні Тараса Шевченка та Лесі Українки відзначили затишною камерною подією для учнів старших груп школи. Родзинкою заходу стала пісня «Реве та стогне Дніпр широкий», яку блискуче виконав шкільний хор волонтерів-батьків», – сказала в коментарі Укрінформу вчителька-лідерка української школи «Джерело» в Амстердамі Ірина Голодюк.

З корисних матеріалів, якими ділиться школа, є матеріали до вивчення творчості Шевченка від проєкту «Глина»: витинанка «Садок вишневий», борщ, який любив Шевченко, матеріали для фотозони з вусами, козацьке бароко з акварелями Шевченка, акварель Софійського Собору

Дитяче художньо-творче об'єднання ІДЕЯ у Шевченківські дні у церкві УГКЦ Чесного і Животворящого Древа Господнього презентували виставу, в основі якої були твори Тараса Шевченка, зокрема «Великий льох»(1845). 

«Великий льох» – політична поема-містерія Тараса Шевченка, в якій автор осмислює історію України тих часів в її основних кризових моментах: тогочасному її занепаді, сплюндрованості, зраді своїми ж та розриванні її могил москалями та привласненні цінностей, а також історії. Поема має неабияке значення в теперішні часи, коли в Україні війна, а ворог все той же і методи все ті ж.  Тому, я обрала саме цю поему для постановки, адже у ній Шевченко яскраво і глибоко передав тогочасні настрої, які перегукуються із сучасними.  Здавалося б,  ХVII  ст., події якого описує Шевченко у поемі,  таке далеке від ХXI, але історія повторюється і безневинна кров проливається на землях України знову», – сказала в коментарі Укрінформу режисер вистави, керівник художньо-творчого обʼєднання «Ідея» Ірина Данкович.

За її словами, вистава в цілому справила на глядачів, парафіян церкви УГКЦ Чесного і Животворного Древа Господнього у Райзвайку, неабияке враження.

«Діти спробували максимально втілитись  в образи, передати всю суть і той сенс,  який  було вкладено автором у твір. Я вважаю, що такі вистави дають змогу, як і дітям, так і дорослим, глибше ознайомитись із творчістю Тараса Шевченка, а також усвідомлення важливості його слів, його глибокого переживання за долю України, його безмірної до неї любові.  Його слова мають пророчий сенс, які ми так часто цитуємо і сьогодні.  «Якби ж ви вчились, так як треба, то й мудрість була би своя....» Ми повинні вчитись, дуже добре вчитись, а ще читати уважно історію і Кобзар Тарасів – це найкращі вчителі», – наголосила Данкович.

Також українська школа «Мальви» в Алмере зібралася на творчу зустріч, присвячену дню народження Тараса Шевченка.

«Ми мали велику радість послухати вірші Кобзаря у виконанні відомого харківського актора, волонтера і громадського діяча Миколи Моха. Дякуємо пану Миколі і Ані Геращенко за цю можливість, дуже чекаємо на наступні зустрічі!», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Уряд Нідерландів відкрив програму для підтримки українських митців

Як повідомляв Укрінформ, заходи до 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка відбулися у багатьох містах світу на всіх материках.

Фото: Українська школа «Мальви» (м.Алмере)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-