Майже половина працевлаштованих у Польщі іммігрантів знайшла житло завдяки роботодавцям

Майже половина працевлаштованих у Польщі іммігрантів знайшла житло завдяки роботодавцям

Укрінформ
Майже половина працевлаштованих у Польщі іммігрантів (47%), переважну більшість з яких становлять українці, знайшла собі житло завдяки роботодавцям.

Про це йдеться в дослідженні «Іноземний працівник – розміщення в Польщі», проведеному Міграційною платформою EWL спільно з компанією RentLito та Центром Східної Європи Варшавського університету, передає Укрінформ.

Як підкреслюється у дослідженні, майже половина іммігрантів, які працюють у Польщі (47%), отримали житло від роботодавця або агентства з працевлаштування, що свідчить про важливу роль цих суб’єктів у процесі розміщення іноземців у Польщі. Переважна більшість респондентів (80%) задоволені таким рішенням.

Натомість кожен третій респондент знайшов житло самостійно (33%), а кожен другий уже мав житло на момент працевлаштування (22%).

Президент групи EWL Анджей Коркус зауважив, що останніми роками ринок розміщення працівників у Польщі зазнав значних змін, а підвищений інтерес до цього сегменту викликаний, зокрема, мобільністю робочої сили та змінними потребами працівників у житлі.

«Стикаючись зі зростаючим дефіцитом робочої сили протягом багатьох років, роботодавці в Польщі традиційно беруть участь у процесі розміщення своїх працівників, розуміючи, що забезпечення відповідних житлових умов є вирішальним для підтримки конкурентоспроможності на ринку праці. Протягом кількох років це була головна конкурентна перевага польського ринку праці порівняно із Західною Європою. Це підтверджує перше в Польщі дослідження житлової ситуації працюючих іммігрантів. Це важливий факт, який свідчить про значну роль підприємців у процесі інтеграції іноземців у Польщі», – коментує результати дослідження Анджей Коркус.

Дослідження показало, що у випадку працевлаштування іноземців у Польщі спостерігається тенденція вибору місця проживання поблизу місця роботи. Лише 23% іноземців у Польщі вказують, що час у дорозі до місця роботи перевищує 15 хвилин. Своєю чергою, 38% іммігрантів добираються до місця роботи не більше ніж за 15 хвилин, і стільки ж, тобто 39% респондентів, заявляють, що можуть дістатися до місця роботи пішки за той же час.

Важливим у цьому контексті є також той факт, що аж 43% респондентів спочатку знайшли житло, а потім шукали роботу, що підкреслює значний вплив питань розміщення на вибір місця роботи для іммігрантів у Польщі.

Опитування «Іноземний працівник – розміщення в Польщі» проводилося з 13 листопада по 21 грудня 2023 року EWL Group, RentLito та Центр Східної Європи Варшавського університету. Загалом у дослідженні взяли участь 400 іноземців із кількох країн, які працюють у Польщі.

Як відомо, у Польщі може перебувати понад 3 млн громадян України, близько мільйон з яких прибув до Польщі після початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року.

Польські роботодавці повідомили про працевлаштування близько 430 тис. громадян України, які прибули до Польщі після 24 лютого.

Фото: Юрій Банахевич

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-