У Познані відбудеться свято українських різдвяних традицій «Кутя»

У Познані відбудеться свято українських різдвяних традицій «Кутя»

Укрінформ
У Познані (Польща) 13 січня відбудеться 26-й щорічний святковий захід «Кутя», присвячений українським колядкам, вертепам і різдвяним традиціям.

Як передає Укрінформ, про це пише українська газета в Польщі «Наш Вибір»

Зауважується, що перший захід присвячений українським різдвяним традиціям під назвою «Кутя» відбувся у Познані 20 січня 1997 року у невеликому університетському кафе Kafka з ініціативи викладачки української мови у Познанському університеті Анни Хранюк.

«Це була невеличка зустріч студентів української філології Університету імені Адама Міцкевича у Познані, на якій порівнювали традиції святкування Різдва у Польщі та Україні. Тоді ніхто не думав, що через кілька років для глядачів не вистачить 2 склянок пшениці для куті, а потрібно буде готувати 200, 300 чи навіть 500 порцій приблизно по 10 кілограмів», – зазначила співорганізаторка події та засновниця фонду RWP Яна Довгань.

Організатори цьогорічної події «Кутя» очікують прийняти кілька сотень людей. На учасників чекатиме святковий стіл кутею та хлібним квасом, а також спільне колядування.

Крім цього, для відвідувачів виступатимуть оперна співачка Ірина Українець, хорові капели «Ми з України» та Skovoroda, дитячий вокальний колектив Ukrainian Dream, а також молодіжний театр Об’єднання українців у Польщі.

Захід супроводжуватиметься коротким концертом народної музики у виконані Ілони Миколаїшин і бандуристки Анни Чумаченко.

«Цьогорічна «Кутя» буде відбуватись за участі дитячих колективів та українських талановитих жінок, які не просто приїхали сховатись від війни, а прагнуть зберегти рідні традиції та привчити до них дітей», – зазначила Яна Довгань.

Крім цього, під час святкування вже вдруге буде проводитися збір коштів на купівлю хірургічного спорядження для дитячого травматологічного відділення Харківської обласної клінічної лікарні, до якого також можна долучитися за посиланням.

Захід відбудеться у суботу  о 18:00 у культурному центрі Zamek у Познані (вулиця Святого Марчіна 80 / Św. Marcina 80). Вхід на подію вільний, проте необхідно завчасно взяти безплатний квиток у касі культурного центру. Кількість місць обмежена.

Нагадаємо, у Національній філармонії Польщі 10 січня відбудеться концерт Академічного симфонічного оркестру «INSO-Львів» під керівництвом диригентки Далії Стасевської та за участі Джошуа Белла – відомого американського скрипаля, лауреата премії «Ґреммі».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-