У Нідерландах відбулося святкування Різдва з українськими традиціями

У Нідерландах відбулося святкування Різдва з українськими традиціями

Фото
Укрінформ
У нідерландському місті Зандам Фундація Український Клуб/ Stichting Oekraïense Club організувала святкування Різдва з українськими традиціями, під час якого лунали колядки, пригощали різдвяними смаколиками.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

«В Українському Клубі відбулося святкування Різдва з українськими традиціями, майстер-класом та ворожінням. Також ми підбили підсумки, подякували усім тим хто нам допомагав і продовжує допомагати, запакували партію гуманітарної допомоги для літніх людей в Україні та поговорили про плани на 2024 рік», – сказала в коментарі Укрінформу Богдана Постригань, засновниця і голова Stichting Oekraïense Club.

На захід також завітали представники мерії міста Зандам і посольства України в Нідерландах.

«Вони почали нашу нову софу по мотивах картин Марії Приймаченко і виклали свої перші камінці, за що ми їм дуже вдячні. Нова софа це перший план на 2024 рік. Дизайн нової софи базується на творчості Марії Приймаченко. Ідея полягає в обʼєднані та гуртуванні. Чарівні тварини з картин Марії обʼєдналися в один великий натовп на Софі та рухаються в одному напрямку створюючи безперервний, нескінченний рух. Справжнє єднання, якщо попередню Софу Вишиванку робили майже виключно українки (більше 50 жінок), то до цієї софи ми хочемо доєднати усіх бажаючих», – розповіла Постригань.

Читайте також: У Гаазі іграшкою «Півник з Бородянки» прикрасили новорічну ялинку

Також під час заходу діти української школи заспівали колядку і цим завершили перший семестр в суботній Українській школі міста Зандам.

«Для нас це велике досягнення. 1 семестр, три вікові групи, 13 дітей і 4 професійні вчительки. Всі хто хоче записати свою дитину на новий семестр, скоріше заповнюйте анкету», – каже Постригань.

Вона повідомила, що також було підраховано на яку суму купили та відправили допомоги в Україну в постраждалі райони та захисникам.

«30 053,38 євро – це все вироби, які робляться на майстер-класах, або надаються нашими майстринями та ваші донати. Це все титанічний труд наших волонтерів, яких в нас вже понад 70. Долучайтеся до нас», – закликала голова Stichting Oekraïense Club.

За її словами, в Українському клубі вже майже два роки проходять безплатні уроки англійської. Майже рік – нідерландської, а з 2024 року планується українська для іноземців.

«Ми не пропустили майже жодної визначної події для України починаючи з нашого маршу разом з мером і 17-м прапором вулицями Зандаму та відкриття Софи-Вишиванки 24 лютого. В цьому році ми вже почали підготовку до 24 лютого. І знову будемо привертати увагу нідерландців мистецтвом, а саме фотовиставкою Stolen Life», – зазначила Постригань.

Також під час святкування Різдва в місті Зандам було вручено подяки за постійну підтримку і допомогу.

«Ми подякували нашому Посольству України в Нідерландах за їхню постійну підтримку та муніципалітету Зандам за те, що роблять для нас все можливе і неможливо. Ми дуже вдячні та цінуємо кожну допомогу», – сказала вона.

Як повідомляв Укрінформ, у Гаазі відбувся перший Форум української громади у Нідерландах, який став майданчиком для обговорення нагальних питань та викликів українців за кордоном, обміну досвідом та вироблення спільної позиції щодо розвитку українства в Нідерландах.

Форум також став унікальною можливістю для знайомства та налагодження активної взаємодії між різними осередками української спільноти.

ФОТО: Фундація Український Клуб/ Stichting Oekraïense Club

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-