У Болгарії вшанували пам’ять дипломата часів УНР Михайла Паращука

У Болгарії вшанували пам’ять дипломата часів УНР Михайла Паращука

Фото
Укрінформ
На Софійському міському цвинтарі вшанували пам'ять українського скульптора, дипломата часів Української Народної Республіки, лідера української громади в Царстві Болгарія, професора Михайла Паращука.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомила радниця посла України в Болгарії з політичних питань Анна Тертична.

Церемонія вшанування відбулася в день народження М. Паращука та в рамках відзначення 105-ї річниці українсько-болгарських відносин.

У заході біля пам’ятників Михайлу Паращуку та Михайлу Драгоманову взяли участь посол України Олеся Ілащук, дипломати Посольства України, голова Спілки українських організацій Болгарії (СУОБ) «Мати Україна» Олена Коцева, мистецтвознавець Калин Николов (особисто знав М.Паращука), українські науковці, що тимчасово працюють в Болгарській академії наук, студенти, представники болгарських неурядових організацій, активісти української громади.

У диппредставництві розповіли, що реставрацію усього могильного комплексу було здійснено у 2023 р. завдяки підтримці Міністерства закордонних справ України, Посольства України, СУОБ «Мати Україна» та сприяння меценатів.

За часів Незалежності України вперше реставрацію комплексу було здійснено за сприяння Посольства у 1999 р.

У Посольстві повідомили, що ім'я Михайла Паращука відоме завдяки його більш як сорокарічній творчій діяльності в Болгарії.

У Софії, Русе, Варні, в інших містах країни численні архітектурні скульптури прикрашають будівлі 20-40 рр. першої половини ХХ ст. Серед них – Народний театр ім. Івана Вазова, Національна бібліотека імені Святих Кирила і Мефодія, Національний банк Болгарії, ректорат Софійського університету імені Святого Климента Охридського, Військова академія, Болгарська академія наук, міст «Русе-Джурджу», пошта в місті Варна, будівля районної ради в Бургасі та багато інших адміністративних будівель, які є гордістю Болгарії.

Анна Тертична зауважила, що вшанування М.Драгоманова і М.Паращука – почесна місія багатьох генерацій українців в Болгарії. І є елементом програми під час візитів українських офіційних делегацій, починаючи від Президента Віктора Ющенка в липні 2000 року.

Нагадаємо, у Стамбулі вшанували пам’ять українського журналіста, письменника, педагога, громадського діяча, дипломата, представника екзильного уряду УНР в Туреччині (10 листопада 1888 р. – 19 липня 1935 р.) Володимира Мурського.

Фото: Anna Tertychna / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-