У Будапешті діаспора провела другу літературну екскурсію у межах проєкту ЛітераTURA

У Будапешті діаспора провела другу літературну екскурсію у межах проєкту ЛітераTURA

Фото
Укрінформ
Українці, які покинули домівки через війну, відвідали у Будапешті другу літературну екскурсію під назвою «Йдемо шукати серце султана Сулеймана, в якому живе Роксолана», організованою Фундацією української книги в Угорщині UNABOOK у межах проєкту ЛітераTURA.

Як передає Укрінформ, про це Фундація повідомила на своїй фейсбук-сторінці.

Зауважується, що екскурсія відбулася з нагоди 150-річчя об’єднання міст Буди, Пешта і Обуди у місто Будапешт. Таким чином Фундація української книги в Угорщині UNABOOK та українці, які наразі мешкають в Угорщині, подякували місту, яке їх прихистило, і привітали Будапешт із днем народженням.

Екскурсію провели ліцензований, професійний екскурсовод Бак Анжеліка і літератор Ярослава Дідошак, під керівництвом авторського проєкту Уляни Княгинецької.

«На цій зустрічі фахівці розповіли гостям, як в середині ХVI століття Османська імперія завоювала більшу частину великої Угорщини і її столицю. Ми разом шукали серце султана і почули, яким було життя українки Роксолани – величної постаті епохи Ренесансу, яка у ХVI столітті змогла пройти тернистий шлях від доньки українського священника до величної султанки. Наші гіди розповіли гостям, хто така Роксолана, де народилася, як звичайній бранці вдалося полонити султана, яке місце вона посіла в сучасній історії, а також розказали про особисту історію кохання Роксолани, відтворену в її листуванні з султаном», – поінформували в UNABOOK.

Також під час екскурсії гості оглянули Церкву Матяша, яка за часів османської імперії стала головною мечеттю Буди, ознайомилися з історією її будівництва, з видатними історичними подіями, пов’язаними з нею, помилувалися її багатим оздобленням, почули розповідь про періоди будівництва церкви, її розквіту та часи, коли церква Матяша була головною мечеттю Буди. Ще учасники екскурсії ознайомилися з історією створення Рибацького Бастіону, побачили пам'ятники Святого Іштвана, Святого Георгія та Хуняді Яноша, інші архітектурні пам’ятки, та почули легенди й історію старовинної Буди.

«Гості отримали чимало позитивних емоцій і яскравих вражень, і збагатили знання про столицю країни, що прихистила їх у важкі часи. Українці щиро привітали Будапешт з його 150-річчям, подякували за всебічну підтримку з боку міста, яке стало для них другим домом, за увагу до потреб і проблем біженців, за прийняття та можливість надихатися і творити, і бути частиною культурного простору Будапешта, водночас зберігаючи й плекаючи національну ідентичність», – зауважили в організації.

Фундація української книги в Угорщині UNABOOK долучилася до привітань і зазначила, що завжди сприятиме порозумінню між народами, налагоджуватиме співпрацю і зв’язок між різними культурами для досягнення нових мистецьких висот, і творитиме з вірою в перемогу.

Нагадаємо, першу літературну екскурсію у рамках проєкту ЛітераTURA Фундація української книги в Угорщині «UNABOOK» провела у Будапешті у жовтні 2023 року.

Фото: Фундація української книги в Угорщині / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-