Українці провели для депутатів Бундестагу в Берліні майстер-клас з випікання паляниці

Українці провели для депутатів Бундестагу в Берліні майстер-клас з випікання паляниці

Фото, відео
Укрінформ
Українська благодійна ініціатива Bake for Ukraine провела в Берліні для депутатів Бундестагу майстер-клас з випікання паляниці.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Захід ініціював голова комітету німецького парламенту із закордонних питань Міхаель Рот після того, як побував на майстер-класі Посольства України в ФРН з приготування борщу та скуштував там паляницю, яка йому дуже сподобалась. Він навіть спробував приготувати хліб вдома, але хліб не смакував «так, як треба».

Українські дипломати підтримали пропозицію Рота та запросили кількох депутатів, які разом з пекарем спекли свої перші паляниці та скуштували хліб.

Учасники Bake for Ukraine розповіли парламентаріям по свою ініціативу. Ця неприбуткова організація ділиться рецептами традиційного українського хліба та збирає пожертви, щоб допомогти українським пекарням. Зібрані пожертви – з березня 2022 року вони сягнули 180 тисяч євро – ідуть, зокрема, на закупівлю борошна, оплату оренди пекарень та зарплату працівникам.

Нині пекарень 8 у різних регіонах України. Вони печуть хліб, який волонтери передають ЗСУ та нужденним, зокрема переселенцям, безплатно. Але активісти ініціативи вже будують плани на майбутнє, після війни.

У Німеччині український хліб не можна купити в магазинах, але активістів Bake for Ukraine запрошують на різні заходи, де презентують українську паляницю. Після майстер-класу Міхаель Рот повідомив, що запропонував керівництву Бундестагу провести в листопаді або грудні в одному з парламентських ресторанів акцію з продажу українського хліба, який приготують пекарі Bake for Ukraine. За словами німецького політика, важливо говорити не лише про жахливу війну Росії проти України, але й про багату українську культуру, в тому числі гастрономічну.

Українці провели для депутатів Бундестагу в Берліні майстер-клас з випікання паляниці / Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

Посол України в ФРН Олексій Макеєв підкреслив, що хліб має для українців, які пережили жахливий Голодомор, особливе значення. Він висловив переконання, що більш близьке знайомство з українськими традиціями, зокрема випікання хліб, відкриє ще більше сердець для українців.

Пекти український хліб прийшли 10 парламентаріїв від 4 із 6 партій Бундестагу (окрім крайніх правих і Лівих). У розмові з журналістами вони підкреслили, що всі партії демократичного центру – ті, що входять у правлячу коаліцію (соціал-демократи, «Зелені» та ліберали), і найбільша опозиційна, блок консерваторів – підтримують Україну в її боротьбі проти російського агресора, що в усіх цих партіях є багато друзів України, які щиро бажають Україні перемоги.

Bake for Ukraine має на меті забезпечити місцеве постачання продовольства, підтримуючи місцеві пекарні та фермерів переважно в містах, які найбільше постраждали від війни, постачаючи необхідні інгредієнти, забезпечуючи та обслуговуючи основне обладнання та виплачуючи зарплату пекарям. Крім того, ініціатива придбала мобільну пекарню в Одесі, яка може виконувати свої функції під час відключень електроенергії та доставляти хліб у прифронтові міста та села. У планах підтримати хлібозаводи в Миколаєві та Дніпрі та побудувати хлібзавод на Салтівці у Харкові.

Нагадаємо, у Червоній ратуші в центрі німецької столиці, де працює, зокрема, мер Берліна та керівництво району Мітте, відбувся концерт на підтримку України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-