У Нідерландах відбулася прем’єра українського історичного фільму «Довбуш»

У Нідерландах відбулася прем’єра українського історичного фільму «Довбуш»

Фото
Укрінформ
В Амстердамі у Pathé Arena 31 жовтня відбулася офіційна премʼєра українського історично-пригодницького фільму «Довбуш».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

«Це дійсно особливий фільм. Цей фільм про Україну, про нашу історію, про наш народ і його боротьбу за власну землю і волю», – сказав Посол України в Нідерландах Олександр Карасевич, відкриваючи показ.

Він також зазначив, що боротьба нашого народу за Україну триває і сьогодні. Окремі учасники команди, яка працювала на фільмом, приєднались до лав ЗСУ та захищають Україну та наш народ. Зокрема відомий український кінооператор і фотохудожник Сергій Михальчук, який знімав «Довбуш».

«Сергій Михальчук пліч-о-пліч з іншими громадянами України захищає наше життя, нашу свободу, а також нашу культуру. Вони роблять вагомий внесок у наше майбутнє, формують майбутнє нашої культури», – сказав Посол.

Вже після показу в коментарі Укрінформу Посол України в Нідерландах Олександр Карасевич зазначив, що це дуже якісний, високопрофесійний фільм із потужним меседжем.

«Основний меседж зрозумілий для кожного, хто подивився цей фільм: українці відважно захищали і будуть захищати рідну землю. І у часи викликів для своєї батьківщини завжди готові боронити свою землю з усією мужністю і хоробрістю. Це дуже важливо, що нідерландці по всій країні будуть мати можливість побачити це кіно та познайомитися із частинкою української історії. Впевнений, що цей фільм сподобається нідерландцям. Завдяки фільму, вони відкриють для себе щось нове про Україну, зацікавляться більше Україною, її багатостолітньою історією», - сказав Олександр Карасевич.

За його словами, сьогодні дуже важлива культурна дипломатія, адже розповідає про історію, культуру України, про цінності, які захищають українці.

Своєю чергою українська кінорежисерка Марія Пономарьова зазначила, що дуже важливо, що українське кіно представлене на світовій мапі та приєднується до великої європейської кіносім’ї.

«Дуже важливо, щоб європейська сім’я сприймала Україну не тільки як цікаву країну з цікавим кіно, яке виходить на кінофестивалях, а також як гравця на теренах глядацького кіно, кіно для великих екранів. Це велика подія, бо «Довбуш» – це певним чином блокбастер. І я думаю, що це прекрасний показник того, що українське кіно існує в абсолютно різних варіантах, в різних жанрах має успіхи. Наприклад, українське кіно отримує призи, українським документальним фільмом відкриваються кінофестивалі, прокат анімаційного кіно «Мавка» був дуже потужним», – сказала Укрінформу українська кінорежисерка Марія Пономарьова.

Вона також зазначила, що «Довбуш» – це історичне, героїчне кіно, дуже особливий фільм для українців, який вже став справжнім хітом в Україні.

«Ми також знаємо, що постать Довбуша має дуже особливе значення для українського народу. Ми хотіли представити цей фільм якнайкраще з офіційною прем’єрою. Фільм вийде в прокат наступного четверга у 48 кінотеатрах по всій країні. Фільм з нідерландськими субтитрами», – сказав в коментарі Укрінформу менеджер з продажів Splendid Film Лоренс ван Лааке.

Також під час офіційної прем’єри українського історичного фільму «Довбуш» усі охочі могли поласувати українськими смаколиками.

«Для мене ця прем’єра дуже важлива, бо цей фільм представляє мій регіон і кептар, в якому я сьогодні. Це кептар моєї родини, якому вже понад 100 років, і він якраз з Карпат. Кухню ми також вибрали сьогодні дужу традиційну для західного регіону України. В нас є яворівський пиріг, в нас є книш, в нас є різні смаколики з сиром, вишнями, горіхами», – поділилася з Укрінформом співзасновниця Фундації «Ватага» Уляна Бунь.

Як повідомляв Укрінформ, касові збори стрічки «Довбуш» за десять прокатних вікендів склали вже понад ₴65 мільйонів, а кількість проданих квитків становить 462 551.

Події фільму відбуваються в Карпатах на початку XVIII століття. Жорстоке правління польської шляхти змушує гуцулів тікати в гори. Двоє братів, Олекса та Іван Довбуші, опиняються поза законом і стають опришками.

У пошуках помсти панам за вбивство батьків Довбушів брати стають ворогами один одному. Один прагне грошей, другий – справедливості.

Гуцули починають повстання, яке очолює Олекса. Шляхта робить усе можливе, аби знищити Довбуша. Але він їх перехитрив.

Фільм створено кінокомпанією Pronto Film за підтримки Держкіно. Кінотеатральною дистрибуцією фільму на території України займаються компанії Kinomania Film Distribution і FILM.UA Distribution.

Фото: Ірина Драбок, Лєра Манзовітова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-