Більшість українців, які приїхали в Туреччину після початку війни, планують повернутися в Україну

Більшість українців, які приїхали в Туреччину після початку війни, планують повернутися в Україну

Дослідження
Укрінформ
Більшість українців, які прибули в Туреччину після початку повномасштабного вторгнення Росії у лютому 2022 року та залишилися у країні, планують повернутися в Україну, проте навіть за умови цієї тимчасовості виявляють активну участь у житті української діаспори та вчать турецьку мову.

Про це розповіла професорка Шебнем Акчапар на конференції на тему «Російсько-українська війна та Крим: виклики та шлях до миру», яка відбулася в Анкарському університеті соціальних наук, повідомляє власкор Укрінформу.

«Нині, станом на жовтень поточного року, 38 554 громадян України перебувають в Туреччині на основі посвідки на проживання, з них 26 590 мають короткострокову посвідку на проживання, 6 359 - сімейну посвідку на проживання», – повідомила пані Акчапар.

Науковиця проводила дослідження міграційного питання українців після початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну на прикладі Туреччини та Польщі. На основі проведених опитувань вона відзначила, що більшість українці, що прибули в Туреччину після лютого 2022 року мають намір повернутися в Україну після завершення війни, але при цьому активно вчать турецьку мову для можливості подальшого навчання та працевлаштування. Також науковиця відзначила активну участь новоприбулих українців у життя української діаспори Туреччини.

За її даними, які ґрунтуються на статистиці міграційної служби Туреччини, найбільше новоприбулих українців у Туреччині проживає в Стамбулі, Анталії, Ізмірі, Мерсіні, Анкарі та Ескішехірі. Торік 7 131 громадянин України подавали запит на отримання статусу міжнародного захисту. 

Науковиця відзначила, що найбільшу частку прибулих становлять одинокі жінки та жінки з дітьми, які здебільшого їхали в країну, маючи тут родичів чи знайомих. Окрім того, до Туреччини виїхало багато чоловіків кримських татар з Кримського півострова, які таким чином намагалися уникнути служби у збройних силах Росії. Також значна частка громадян України прибула в Туреччину для подальшої міграції в Канаду, Ірландію чи Німеччину. 

Серед найчастіших складностей, які громадяни України відзначають під час тимчасового проживання в Туреччині, було названо отримання медичної допомоги, реєстрація власних автомобілів, ввезених в Туреччину з України, бюрократичні перепони щодо тримання роботи та започаткування власного бізнесу, освітні обмеження та інші.

Як повідомляв Укрінформ, експерти вважають, що основна хвиля еміграції українців через війну з Росією вже відбулася.

Фото: Ольга Будник

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-