Глава УГКЦ закликав українців у Литві берегти свої мову та культуру

Глава УГКЦ закликав українців у Литві берегти свої мову та культуру

Фото
Укрінформ
Предстоятель Української греко-католицької церкви Святослав зустрівся у Вільнюсі з головами українських громад та директорами шкіл, які функціонують у Литві для українських дітей.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба УГКЦ.

Зустріч пройшла в Українському центрі. У ході заходу Блаженніший Святослав наголосив на необхідності бути інтегрованим у суспільство, але ніколи не асимілюватися й не забувати своє коріння.

Звертаючись до представників українських громад у Литві, глава УГКЦ закликав кожного не губити мовне та культурне багатство, яке є потужною зброєю.

«Не розтратьте скарбу національної культури. Ми, як Церква, готові вам допомагати, щоб ви залишилися християнами, добрими людьми і багатими, свідомими українцями», – заявив він.

Предстоятель подякував усім, хто взяв на себе відповідальність організовувати шкільну освіту для українських дітей у Литві. Так, у європейських масштабах 50% емігрантів – це діти, які не досягли 16 років.

Як зауважив Блаженніший Святослав, українські громада та школа на чужині повертають дітям дитинство, украдене війною.

«Ми, як народ, як громада, як наші представництва дипломатичні, як Церква, маємо великий обов’язок перед дітьми. Тому дозвольте вам подякувати, що такий Український центр існує. Тут вирує життя, сотні дітей тут перебувають і тут їм повертають втрачене дитинство. Це той блокпост, який ви не маєте права здати», – підкреслив глава Церкви.

Серед учасників зустрічі була також директорка школи з Харкова. Її заклад уже півтора року повноцінно функціонує у Литві. Участь у заході взяла й директорка Міжнародної української школи, яка сьогодні має відділення вже у чотирьох містах країни.

Предстоятель УГКЦ наголосив, що українські біженці за кордоном є обличчям своєї країни серед світових спільнот, а слово – потужною зброєю.

За його переконанням, якщо сьогодні є можливість промовити про Україну різними мовами, то вдасться багато чого осягнути.

«Ваша присутність тут – це обличчя України, скероване до світу. Ваша культура, ваша поведінка – це частина народної дипломатії», – зазначив Блаженніший Святослав.

Напередодні глава УГКЦ зустрівся в Українському центрі з першою леді Литви Діаною Наусєдєнє та відвідав там виставку українських фотографів «Разом».

Як повідомляв Укрінформ, анонімне опитування показало, що 34% українських біженців у Литві планують у майбутньому залишитися жити та працювати в цій країні.

Фото: ugcc.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-