В Угорщині створили Фундацію української книги «UNABOOK»

В Угорщині створили Фундацію української книги «UNABOOK»

Укрінформ
До Дня Незалежності України створено Фундацію української книги в Угорщині «UNABOOK», яка ставить за мету продовження та примноження найкращих традицій друкованого українського слова за кордоном.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на фейсбук-сторінці Фундації.

За повідомленням, серед пріоритетів «UNABOOK» – не тільки суто видавнича діяльність, промоція української книги, зокрема, інклюзивної літератури, розповсюдження книг та популяризація літератури, збереження та розвиток української мови, а ще й проведення українських культурно-мистецьких проєктів в Угорщині та світі, сприяння культурній дипломатії, налагодження культурного діалогу й обміну між країнами.

Зауважується, що нині команда фахівців Фундації наполегливо працює над створенням нового унікального видання, про яке скоро можна буде дізнатися зі сторінки «UNABOOK».

У Фундації розповіли, що українська громада Угорщини останніми роками активно відновлює кращі традиції книговидавничої діяльності. Нещодавно було видано низку унікальних україномовних видань, які взяли участь у книжкових фестивалях і отримали відзнаки.

Започатковано кілька Міжнародних авторських проєктів, конкурсів і програм. Зокрема, вдалося реалізувати такі проєкти, як Міжнародний літературний конкурс «Дитяча українська казка ХХІ століття»; Міжнародний онлайн проєкт «Жива історія: пам’ять про Чорнобиль»; заснована «Полиця української книги Брайлем» у Державній бібліотеці іноземних мов м. Будапешт (є приблизно 25-30 книг); в межах Міжнародного проєкту «Feel Europe українською» – вийшло друком декілька виданнь шрифтом Брайля; «Казковий дивосвіт», «Сучасні білоруські казки», збірка поезій Лесі Українки «За правду, браття, єднаймось щиро», «Базиліка Святого Іштвана», збірка у двох томах – вибрані твори Тараса Шевченка і угорського поета Шандора Петефі «Апостоли Свободи».

Крім того, завдяки зусиллям української громади у Будапешті офіційно запроваджено два україномовні аудіогіди в найдовших печерах Угорщини (Палвелді і Семлегеді), започатковано «Тиждень українських читань пам’яті Володимира Вакуленка», запроваджено авторські україномовні прогулянки «ЛітераTura».

Нагадаємо, збірка обраних поезій Тараса Шевченка та Шандора Петефі шрифтом Брайля «Апостоли Свободи», яка вийшла у Будапешті у межах міжнародного проєкту «Feel Europe українською», отримала гран-прі Міжнародного проєкту-конкурсу «Тарас Шевченко єднає народи».

Фото: Фундація української книги в Угорщині «UNABOOK»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-