Українці Литви відсвяткували Медовий Спас в музеї просто неба зі священником ПЦУ

Українці Литви відсвяткували Медовий Спас в музеї просто неба зі священником ПЦУ

Фото
Укрінформ
На Медовий Спас представники української громади Литви організували та провели яскраве свято в селі Нюроніс Анікщяйського району, де знаходиться Музей коня.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на національного мовника Литви LRT.

Спочатку у садибі Стрюкай, що входить до комплексу Музею коня, відбулася літургія, яку правили: українською мовою – протоієрей ПЦУ, священник Софійського собору (Київ) Георгій Коваленко, литовською мовою - отець Віталій Моцкус, священник литовського приходу Вселенського (Константінопольского) патріархату. Також священники розповіли присутнім про традиції Медового спасу в Україні та Литві і освятили новий мед.

На подвір'ї музею-садиби відбулася презентація вуликів, розмальованих символами литовського й українського дерева життя. Вулики були створені литовськими й українськими дітьми під час пленеру малювання на вуликах, який підготував голова Товариства бджолярів Анікщяя Андрюс Куста. Наставниця Айсте Андрюшіте провела з дітьми навчальну програму «Листи та штампи з воску».

Під час свята відбувалася дегустація меду Анікщяйського краю та конкурс на найсмачніший мед. Поблизу розташувалася польова кухня литовської армії.

Також відбувся концерт, на якому виступили: гурт «Калинові грона» з Вісагінаса, ансамбль «Laumakė» Анікщяйського культурного центру, гурт «Стожари» з Каунасу й артисти цирку «Одисей» з України.

На завершення свята організатори відзначили переможців конкурсів, а кожна родина отримала з рук священників по баночці запашного меду.

Цього року в Нюронісі відкрита та працює виставка «Образ коня в українських домашніх іконах» з українського музею в Радомишлі.

Свято Медового Спасу (Маковія) щорічно святкують 14 серпня.

Нагадаємо, біля пам’ятника жертвам радянської окупації у столиці Литви напередодні Саміту НАТО відкрили унікальну банерну виставку «Голод як зброя: 1932 – 1933, 2022».

Фото: Ina Song / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-