В Австрії вшанували пам’ять учасників українських національно-визвольних змагань

В Австрії вшанували пам’ять учасників українських національно-визвольних змагань

Фото
Укрінформ
Представники Української скаутської організації «Пласт» в Австрії у рамках пластового проєкту «Врятуй могилу Героя» вшанували у місті Грац нещодавно виявленні поховання учасників українських національно-визвольних змагань.

Як передає Укрінформ, про це «Пласт» в Австрії (PLAST – Ukrainischer Pfadfinderbund in Österreich) повідомив на своїй фейсбук-сторінці.

«Пласт» подякував місцевим прихильникам проєкту – пану Володимиру Карповичу та давньому пластунові Юрію Костюку – за транспорт та супровід і консультації у пошуках на місцевості. Велика подяка також висловлена місцевому душпастиреві українців греко-католиків отцеві доктору Богдану Карпляку та отцеві Володимиру Містерману за чин панахиди та онлайн-молитву за відвіданих борців за незалежність України.

Серед них:

  • Уродженець княжої Перемишлянщини лікар Степан Ханас (1908-1991), член УВО-ОУН, почесний член української громади Граца, похований на Центральфрідгофі.
  • Найстаріший член української громади Граца, ветеран 1 УД УНА, учасник боїв під м. Фельдбах, пан Анатоля Софінський (1923-2021), чий столітній ювілей відзначено цьогоріч. Похований на місцевому цвинтарі Св. Петра.
  • Поручник УГА, учасник боїв на Фронті 1 Світової Війни, в'язень більшовицького концтабору у с. Кожухів (сучасна територія Заводу ЗІЛ), чемпіон Штирії з шахів у 1926 р., спортсмен, студент курсу машинобудування Юрій Чикалюк (1898-1929). Похований на цвинтарі Св. Петра.
  • Член УВО-ОУН, старшина 1 УД УНА, член студентського товариства «СІЧ» др. Роман Лебедович (1914-1991). Похований на цвинтарі Св. Петра.
  • Отаман Української Галицької Армії буковинець Володимир Канюк (1892-1955). Похований на цвинтарі Св. Петра.
  • Січові стрільці – військовий УГА Григор Жирук (1894-1966) та поручник УГА, адвокат Олекса Гарасимів (1889-1966). Поховані на цвинтарі Св. Петра.

У «Пласті» зауважили, що останні дві могили потребують допомоги, а саме оплати оренд, на які в рамках «Проєкту Врятуй могилу героя» переліком благочинних заходів проходитиме збір коштів.

Нагадаємо, восени 2022 року на центральному кладовищі Відня відбулося урочисте святкування та панахида за оборонцями України, а також освячення відновленого пам’ятника на могилі першого секретаря Посольства Української народної республіки у Швейцарії Станіслава Старосольського. 

Фото: PLAST - Ukrainischer Pfadfinderbund in Österreich / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-