Світове українство до саміту НАТО у Вашингтоні має активно працювати над підтримкою членства України - Ґрод

Світове українство до саміту НАТО у Вашингтоні має активно працювати над підтримкою членства України - Ґрод

Укрінформ
Світовий конгрес українців (СКУ) вважає своїм завданням у період, що залишився до саміту НАТО у Вашингтоні, активно працювати з урядами та громадянським суспільством країн-членів над підтримкою членства України в Альянсі навіть під час війни.

Про це заявив президент Світового конгресу українців Павло Ґрод під час дискусії на тему: «Підсумки саміту НАТО у Вільнюсі для України», організованої Громадською лігою Україна – НАТО в Укрінформі.

Грод розповів, що напередодні саміту НАТО у Вільнюсі українські громади в усіх ключових столицях країн-членів Альянсу виходили на вулицю, зустрічалися з політиками та представниками громадянського суспільства, в результаті чого за членство України в НАТО висловилися багато держав, зокрема Франція та Італія, які раніше не виявляли такої підтримки.

Читайте також: Канадська діаспора розкритикувала відмову НАТО від надання членства Україні

"Якщо немає підтримки громадянського суспільства, політики не ухвалюватимуть відповідних рішень. Найбільший виклик для нас сьогодні – щоб світове українство, де б ми не жили, активно працювало протягом наступних місяців до саміту НАТО у Вашингтоні, аби переконати громадянське суспільство й уряди, щоб вони підтримали членство (України – ред.) в НАТО навіть під час війни в Україні. Це дуже принциповий момент", – сказав президент СКУ.

Він зауважив, що у контексті саміту НАТО у Вашингтоні певні побоювання викликає те, що він припадає на період передвиборчої кампанії в США.

За словами Ґрода, також існує загроза зменшення підтримки України у громадянському суспільстві.

"Ми бачимо, що є політичні сили скрізь у світі, які будуть це використовувати. Тому нам не можна опускати руки. Ми бачимо, що найбільше сьогодні треба попрацювати над США і над Німеччиною", – зазначив він.

Ґрод також поділився власними враженнями від Вільнюського саміту НАТО, в якому він брав участь. За його словами, у Бухаресті не було консенсусу щодо членства України в Альянсі, а у Вільнюсі він був, "але є слабкі місця, над якими треба попрацювати".

Як повідомляв Укрінформ, лідери країн НАТО на Вільнюському саміті 11 липня оприлюднили підсумкове комюніке, у якому йдеться, що майбутнє України – в НАТО, і вона отримає запрошення до вступу, коли всі країни-члени з цим погодяться, а також будуть виконані відповідні умови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-