Де працюють і скільки заробляють українці у Литві?

Де працюють і скільки заробляють українці у Литві?

Укрінформ
Влада та роботодавці Литви заохочують українських біженців інтегруватися і працевлаштовуватися в країні. Таким чином вони мають намір заповнити місця у галузях, де бракує робочих рук.

Найбільше вакансій у Литві є на тих підприємствах, де досвід роботи не є обов’язковим і не вимагається знання литовської мови, зазначають у Міграційній платформі EWL.

ЗАРПЛАТА І ПОПУЛЯРНІ ВАКАНСІЇ

За інформацією служби зайнятості Литви, за трудовими договорами в країні працює 25,6 тис. громадян України. Це майже 61% від кількості зареєстрованих у країні біженців (станом на березень цього року 42 тис.). Вони заповнили вакансії, де відчувалася висока нестача працівників. Найчастіше, йдеться про просту фізичну роботу, на кшталт тієї, яку пропонують у Польщі. Проте, мінімальна зарплата у Литві трохи вища за польську – це 840 євро брутто (34 тис. грн.). У Польщі мінімальна зарплата з липня 2023 року становитиме 796 євро брутто (32,1 тис. грн). Натомість середня зарплата у Литві у 2022 році складала 1666 євро брутто (67,3 тис. грн), у той час, як у Польщі - 1225 євро брутто (49,5 тис. грн).

Брак кадрів у Литві декларують роботодавці у сфері послуг, готельного бізнесу, виробництва, будівництва, а також оптової та роздрібної торгівлі.

Ось типові приклади вакансій, які пропонують громадянам України у Литві:

- Виготовлення проводів та кабелів на заводах переважно для підприємств автомобільної галузі. Зарплата – від 750 євро нетто (30,2 тис. грн). З урахуванням премій та бонусів, у середньому зарплата може сягати 1000-1300 євро нетто (40,3-52,5 тис. грн.)

- Робота на м’ясопереробних підприємствах, пов’язана з нарізкою, упакуванням і маркуванням м’ясних виробів. Залежно від підприємства зарплата становить 680-850 євро (27,5-34,3 тис. грн.)

- Сезонні вакансії, як, наприклад, у сфері обслуговування. Це може бути робота помічником кухаря із зарплатою від 800 євро нетто (32,3 тис. грн), робота у пральнях із зарплатою 700 євро нетто (28,3 тис. грн) або робота при висаджуванні дерев із зарплатою 1700 євро (68,7 тис. грн).

- Кухарі потрібні цілий рік незалежно від сезону. На таких вакансіях пропонують зарплату 1100-1500 євро (44,4-60,6 тис.грн). Така робота вимагає навичок і знання мови.

Директор з міжнародної рекрутації компанії  EWL Марцін Колодзейчик підкреслює, що литовські роботодавці заохочують українців до праці різними бонусами. Зокрема, йдеться про премії, безплатне одно- чи дворазове харчування. Литва є також однією з небагатьох країн ЄС, яка надає житло для працівників безкоштовно. Це дозволяє українцям значно зекономити на витратах. Наприклад, працюючи у Нідерландах, на житло слід відкласти 400-500 євро.

«Хоча середня зарплата у Литві менша за виплати у країнах з більш розвиненою економікою, але грошові заохочення з боку і роботодавців, і держави дозволяють українцям заробити більше», – звертає увагу Колодзєйчик.

Експерт переконує, що для цієї країни це має певний ефект. За опитуванням служби зайнятості Литви, 34% біженців з України в майбутньому планують жити та працювати в Литві.

ДОПОМОГА ВІД ДЕРЖАВИ ТА ЛЕГАЛІЗАЦІЯ

Влада Литви надає українцям, які мають тимчасовий захист, одноразову допомогу в розмірі 300 євро, а також картки на купівлю харчування – по 20 євро на тиждень, а отже 80 євро на місяць.

Литовська Служба зайнятості сприяє інтеграції українців на ринку праці, компенсуючи частину заробітної плати працедавцям, які їх працевлаштували. Це допомагає розв’язати проблему нестачі кадрів, як і спростити процедури легалізації в країні.

Литва, як й інші країни ЄС, надає біженцям з України статус тимчасового захисту. Він дає право на освіту, медичне страхування та постійне проживання терміном на один рік із можливим продовженням до трьох років, а також доступ до ринку праці та соціальну допомогу.

Керівниця відділу легалізації Міграційної платформі EWL Марія Кузенко розповідає, що на даний момент навіть ті громадяни України, які останній рік перебували в інших країнах ЄС і знаходилися під їхнім захистом (наприклад, у Чехії або Німеччині) можуть без проблем отримати тимчасовий захист в Литві.

“Прихисток оформлюється на місці перед початком роботи”, - зауважує Кузенко.

Працевлаштуванню на просту фізичну роботу сприяє відсутність мовного бар'єра, адже у Литві можна порозумітися російською мовою. Натомість литовська влада планує спонукати українців до вивчення литовської мови.

Як зауважує Марцін Колодзейчик, знання литовської мови знадобиться українцям для працевлаштування на висококваліфіковану роботу. Відтак, це важливо для українців, які хочуть працювати в Литві за фахом.

Раніше Литовська Служба зайнятості повідомляла, що за результатами анонімного опитування українців, які скористалися її послугами, у майбутньому 34% українських біженців у Литві планують залишитися жити та працювати в цій країні. Зараз на її платформі зареєстровано майже 10 тисяч вакансій, на четверту частину з яких (2,6 тис.) роботодавці готові прийняти українців.

За даними Центробанку Литви, у 2022 році громадяни України  створили для економіки країни додану вартість у розмірі 1% від ВВП, принісши додатково до бюджету країни 400 млн євро. За даними міністерства соціального захисту та праці Литви, за рік війни в Україні українські біженці, які знайшли притулок у Литві, сплатили до бюджету цієї країни понад 58 млн євро податків.

Варто зауважити, що станом на березень цього року у Литві зареєстровано близько 42 тис. біженців з України.

Литва є одним з найближчих союзників України, який підтримує європейську та євроатлантичну інтеграцію України, а також надає значну підтримку Києву в протидії російській агресії.

Юрій Банахевич

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-