У Гаазі відбулася конференція з питання гідної та стабільної роботи українців у Нідерландах

У Гаазі відбулася конференція з питання гідної та стабільної роботи українців у Нідерландах

Фото
Укрінформ
У Гаазі відбулася робоча конференція під назвою «Гідна та стабільна робота для українців», яку організувало Міністерство соціальних справ і зайнятості Нідерландів.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

Міністр соціальних справ і зайнятості Карієн ван Генніп почала свою промову зі слів підтримки та захоплення українцями. Вона подякувала Україні за боротьбу за наші спільні європейські цінності та демократію.

Також можна було почути промову міністра соціальної політики України Оксани Жолнович – слова вдячності уряду Нідерландів за підтримку України на шляху до боротьби за незалежність та відбудови України після перемоги.

«Оксана Жолнович також звернулася до українців, які вимушено виїхали з України через війну - наголосила на тому як важливо набувати нового досвіду та знань там де ми зараз перебуваємо,  щоб потім застосувати набуті знання вдома, в Україні, - де нас дуже чекають», – сказала в коментарі  Укрінформу учасниця заходу Ольга Король, яка через війну Росії в Україні перебуває в Нідерландах.

Читайте також: У Гаазі українські діти розмалювали у синьо-жовті кольори вітрило корабля в рамках The Ocean Race

Король також наголосила, що такі заходи надихають, дають простір та широкі  можливості підіймати важливі теми, ділитися успішним досвідом, обговорювати гострі проблеми, шукати рішення разом.

«Досвід показав, що більшість українців з прибуттям у Нідерланди (та в інші країни) одразу почали шукати роботу, демонструють свою працьовитість, професіоналізм та бажання бути корисними, а не сидіти без роботи та користуватись державною фінансовою допомогою. На конференції багато уваги було приділено проблемним питанням пошуку роботи висококваліфікованим спеціалістам - переміщеним особам з України. Надважливо, щоб працездатні українці мали можливість працювати за своєю професією. На цьому також наголосила Міністр соціальних справ та зайнятості», – розповідає Король.

Читайте також: В Амстердамському університеті стартують перші у Нідерландах курси вивчення української мови

За її словами, гостро стоять такі питання: визнання дипломів про відповідну освіту та кваліфікацію; вивчення нідерландської мови, зокрема якості викладання професійними викладачами та забезпечення доступності занять для всіх охочих;  відкрити можливості українським переміщеним особам працювати як незалежні підприємці та мати власний бізнес в Нідерландах.

Окремо обговорювали питання захисту  прав працівників, поширення важливої інформації щодо цих тем через джерела, яким найбільш довіряють українці в доступному форматі (українське комюніті, телеграм-канали, створення спеціальної  інформаційної платформи).

«Серед озвучених Міністром проблем українців на шляху до пошуку роботи та продуктивності є їх висока травматизація через пережитий досвід війни. Ми, у Фундації Опора, знаємо це з власного досвіду. З кінця березня 2022 на волонтерських засадах ми розпочали проєкт психосоціальної підтримки переміщених українців в Нідерландах. Українські професійні психологи, які вимушено виїхали з України через повномасштабне вторгнення Росії безплатно надавали психологічну підтримку переміщеним українцям в Нідерландах, які потребували її. Наразі проєкт трансформувався в офіційну Програму ментального здоровʼя переміщених українців в Нідерландах, яка реалізовується Фундацією ОПОРА в партнерстві з Нідерландською Організацією PsyGlobal та за сприяння і підтримки Міністерства юстиції Нідерландів та Робота біженців у Нідерландах (Vluchtelingen Werk Nederland (VWN)», – поділилася Король.

Читайте також: У Нідерландах відкрився магазин українських меблів і декору

Вона також зазначила, що програма покликана не тільки допомагати українцям отримати належну психологічну допомогу рідною мовою, надавати консультації муніципалітетам та місцевим організаціям з культурної сенситивності, але й сприяти працевлаштуванню в Нідерландах українських професійних фахівців з ментального здоровʼя. 

За словами Король, цей шлях не можна назвати легким через складнощі з валідизацією дипломів, невідповідністю систем освіти та мовне питання. Хорошою новиною є те, що значна кількість українських психологів вже мають підтверджені дипломи та, зі своїм досвідом, отримали можливість працевлаштуватися в місцеві медичні організації психічного здоровʼя. З підтримкою місцевого уряду та організацій ми працюємо над тим, щоб це відбулося якнайшвидше.

Читайте також: У Гаазі місцеві мешканці назвали провулок біля посольства РФ «Слава Україні»

«Від себе додам, що зі своїми двома вищими освітами магістра фінансів і права та багаторічний досвід роботи на керівних посадах у великих компаніях, мені було дуже складно знайти висококваліфіковану роботу тут. Організувати власний бізнес зі своїм статусом переміщеної особи я теж (як і всі інші переміщені українці тут) не маю права. Тому я щаслива поділитися тим, що Фундація Опора для реалізації Програми ментального здоровʼя Емпатія створила та працевлаштувала прекрасну команду професіоналів-однодумців, більшість з яких це – українські переміщені особи», – розповіла Король.

Вона додала, що зустріла на конференції багато локальних прекрасних ініціатив, які крок за кроком будують нові перспективи для висококваліфікованих українців – кожен у своїй сфері.  Це дає віру в те, що дуже скоро відкриється більше можливостей працювати за своєю професією і бути корисними та продуктивними.

Як повідомляв Укрінформ, у нідерландському місті Влардінген перші 60 українців, які через війну Росії в Україні знайшли прихисток у Нідерландах, переїхали до притулку для довготермінового прийому українців.

«Мрія» – це цілий район, який стане прихистком для 1000 українців. Для українців, які поселяться в «Мрії», житло заплановано на три роки – до літа 2026.

Фото: Ірина Драбок, фейсбук-сторінка Українці в Нідерландах

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-