Для повернення біженців слід зберегти їхню українську ідентичність – президент СКУ

Для повернення біженців слід зберегти їхню українську ідентичність – президент СКУ

Укрінформ
Президент Світового конгресу українців (СКУ) Павло Ґрод вважає найкращим способом гарантувати повернення українців з-за кордону на Батьківщину – це зберегти їхню українську ідентичність.

Як передає Укрінформ, про це він розповів в інтерв’ю «Радіо Свобода».

«Якщо немає можливості, щоб дитина ходила до українського садочка чи школи, то вона загубить свою мову, вона не повернеться додому. Ці заклади потрібні як запобіжники, щоб люди почувалися українцями і їм було вигідно повернутися на Батьківщину. Коли діти гублять свою мову, їм буде складніше повернутися до України. Треба, щоб діти зберігали мову через мережу освітніх закладів, і саме це важливо для повернення. Можна створити якусь цікаву концепцію, але відверто скажу, дивлячись на ключові принципи: якщо дитина не знає української мови, то скаже «я не хочу туди, бо я їх не розумію», – сказав він.

Пан Ґрод наголосив, що більшість українців за кордоном, які не знають рідної мови, гублять інтерес до країни та не прагнуть повертатися. Тож першочерговим принципом є збереження української мови за кордоном.

Водночас, за його словами, друга річ, яка сприятиме поверненню, – це суттєво удосконалене законодавство про подвійне громадянство.

«Ми почали працювати з президентом Володимиром Зеленським щодо створення комплексу відповідних законів. Для нас важливо, щоб це не створило різницю між тими, хто народився в Україні чи за кордоном. До великого вторгнення ми завершили цю роботу, але щойно зʼявиться можливість – мусимо доопрацювати», – повідомив президент СКУ.

Нагадаємо, Павло Ґрод обговорив із німецькою депутаткою в Берліні потребу викладання української мови в школах Німеччини, а також створення українського центру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-