Світовий конгрес українців вшановує пам'ять жертв депортації кримських татар

Світовий конгрес українців вшановує пам'ять жертв депортації кримських татар

Укрінформ
Світовий конгрес українців (СКУ) разом з українською діаспорою приєднується до України та кримських татар у всьому світі у відзначенні роковин депортації кримськотатарського народу та закликає міжнародну спільноту підтримати визволення Криму.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті СКУ.

У СКУ наголосили, що вільна і незалежна Україна неможлива без Криму. Російська військова агресія проти України розпочалась у 2014 році з півострова і має закінчитись його визволенням. Сьогодні мільйони кримчан різноманітного етнічного походження чекають на повернення України. Збройні Сили України відновлять справедливість та роботу міжнародного права, а також назавжди покладуть край залякуванню та стражданням кримськотатарського народу.

«Вічна пам’ять усім жертвам геноциду кримськотатарського народу 1944 року! Вічна пам’ять усім жертвам російської геноцидної агресії проти України!», – йдеться у заяві.

Нагадаємо, 18 травня в Україні відзначається День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановується пам'ять жертв геноциду кримських татар.

Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року й тривала до початку червня.

Офіційною підставою для депортації кримськотатарського народу стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.

За офіційними даними (так звані числа Лаврентія Берії) було депортовано 183 144 особи; за татарськими джерелами – понад 400 тисяч, з яких упродовж першого півтора року померло близько 46% депортованих.

Депортація була одним із засобів «детатаризації» Криму. Іншими засобами були знищення культурних та історичних пам’яток, заміна історичних назв місцевостей новими на зразок «Совєтский», «Первомайск», «Красногвардейск» тощо. До Криму заселялися вихідці з Росії та інших республік. За повоєнний період кількість населення у Криму збільшилася майже в 10 разів.

У 2015 році Верховна Рада України визнала цей злочин комуністичного режиму геноцидом кримськотатарського народу.

З 2014 року, зазначив очільник МКІП, в результаті окупації Кримського півострова російське керівництво знову повернулося до переслідування, дискримінації та незаконного насильства проти кримськотатарського народу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-