СКУ висловив подяку Нордичним країнам за підтримку України

СКУ висловив подяку Нордичним країнам за підтримку України

Укрінформ
Світовий конгрес українців (СКУ) за підсумками саміту Нордичних держав та України подякував народам та урядам держав Півночі за їхню потужну підтримку України, її народу та Збройних Сил перед обличчям жорстокої геноцидної військової агресії росії.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті СКУ.

Конгрес також висловив підтримку зусиллям уряду України зі зміцнення зв’язків з країнами Північної Європи, враховуючи суттєві зміни у безпековій архітектурі континенту після приєднання Фінляндії до НАТО та очікуваного вступу до Альянсу Швеції.

Читайте також: Президент СКУ закликав лідерів ЄС засудити спробу росії спотворити європейську історію

У СКУ нагадали, що 3 травня 2023 року Президент України Володимир Зеленський долучився до зустрічі лідерів Фінляндії, Данії, Ісландії, Норвегії та Швеції у Гельсінкі (Фінляндія). Серед іншого, у своїй спільній заяві за підсумками саміту провідники нордичних держав:

  • підтвердили свою відданість незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України у межах її міжнародно визнаних кордонів;
  • підтримали ініціативу України з досягнення справедливого та довгострокового миру на основі суверенітету та територіальної цілісності країни;
  • підкреслили свої тверді переконання у необхідності притягнення до відповідальності осіб, винних у воєнних злочинах та звірствах, скоєних в Україні;
  • погодились, що майбутнє України та її народу лежить у союзі з євроатлантичною родиною націй. Нордичні країни-члени ЄС твердо підтримуватимуть Україну у процесі її реформування та наближення до стандартів, необхідних для якнайшвидшого початку перемовин про вступ до ЄС. Нордичні країни-члени НАТО продовжать підтримку України на шляху до її членства в Альянсі.

«Держави Північної Європи відіграли одну з найважливіших ролей у наданні Україні військової, політичної та економічної підтримки від початку повномасштабного військового вторгнення росії, а рішучість лідерів нордичних держав для багатьох стала прикладом для наслідування. Україна та держави Півночі пов’язані не лише спільними історичними та культурними зв’язками, а й чітким баченням тектонічних змін у безпеці регіону та нової безпекової архітектури, яка наразі формується», – наголосили в СКУ та додали, що безпекові питання також будуть важливою частиною порядку денного 4-го саміту Ради Європи, який відбудеться у Рейк’явіку (Ісландія) 16-17 травня цього року.

Нагадаємо, Світовий конгрес українців у рамках кампанії #RussianShameDay закликав прихильників України з усього світу напередодні 9 травня провести мирні антиросійські демонстрації, мітинги або марші.

Фото: yle.fi

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-