Українці влаштували акцію протесту у Лісабоні під час візиту президента Бразилії

Українці влаштували акцію протесту у Лісабоні під час візиту президента Бразилії

Укрінформ
Українці влаштували демонстрацію біля посольства Бразилії у столиці Португалії Лісабоні, щоб висловити протест проти нещодавніх висловлювань бразильського президента Луїса Інасіо Лули да Сілви про війну росії проти Україні.

Про це передає Укрінформ з посиланням на агенцію Reuters.

Як зазначається, президент Лула, який у п’ятницю прибув до Португалії з п’ятиденним офіційним візитом, розлютив багатьох на Заході тим, що припустив, що і Україна, і москва однаково винні у початку війни в лютому 2022 року.

На минулих вихідних він сказав, що Сполучені Штати та європейські союзники повинні припинити постачання зброї Україні, заявивши, що вони затягують війну.

Українські протестувальники біля бразильського посольства тримали плакати з написами: "росія – терористична держава" та "Припиніть вбивати наших дітей".

Українська біженка Яна Коломієць, яка вже чотири місяці перебуває у Португалії, брала участь в акції протесту в Лісабоні та сказала, що почувається "жахливо", коли чує заяви Лули.

"В Україні щодня гинуть люди, і нам потрібна міжнародна підтримка", – заявив голова Асоціації українців Португалії Павло Садоха, назвавши "дивним" те, що "президент, який все життя боровся за демократію, тепер опинився на боці тоталітаризму".

Асоціація українців передала листа до бразильського посольства, в якому висловила своє невдоволення послу Бразилії Раймундо Каррейро та урядовому міністру Марсіо Маседо.

Зауважимо, що в листі, зокрема, йдеться: "Ваша Високоповажність, пане Президенте Федеративної Республіки Бразилія Луїс Інасіу Лула да Сілва, будь-яка справедлива мирна угода, запропонована російською федерацією, закінчиться концтаборами для знищення української нації з мовчазним символом "Z". Ми вже стикалися з такою ситуацією в минулому столітті під час Голодомору, організованому комуністами СРСР, а потім нацистами, що намагалися знищити всіх українців. Ми боролися і вистояли".

Наголошується, що українці ніколи не забудуть відважних бразильських воїнів, які допомогли визволити Європу з-під тоталітарного ярма, "а тому ми віримо, що настав час для Вашої Високоповажності повести Бразилію на правильний бік історії та в русло вільного світу!".

Фото: Marcio Macedo/FB

"Бразилія та президент Лула віддані миру, і президент буде працювати над тим, щоб об'єднати інші країни для пошуку альтернативи для припинення цього конфлікту", – сказав Маседо журналістам після отримання листа.

Читайте також: У Бразилії лаврова зустріли з плакатами «Гаага чекає на тебе» та «росія – вбивця»

Як повідомляв Укрінформ, напередодні президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва звинуватив США в «заохоченні війни в Україні». Білий дім відповів тим, що Бразіліа таким чином повторює російську й китайську пропаганду. Після цього глава МЗС Бразилії Мауеро Віейра під час пресконференції заявив, що не згоден із позицією офіційного Вашингтона.

Водночас у МЗС України назвали підхід президента Бразилії Лули да Сілви таким, що не відповідає реальному стану речей, та запросили його відвідати Україну, щоб зрозуміти справжню сутність російської агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-