У Нідерландах презентували артпроєкт, присвячений ув'язненим росією українцям

У Нідерландах презентували артпроєкт, присвячений ув'язненим росією українцям

Укрінформ
У нідерландській Гаазі презентували артпроєкт «Звільніть пташок!», героями якого є шестеро українських полонених, котрі до ув'язнення займалися правозахисною та активісткою діяльністю.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, виставка проходила в нідерландському Гельсінському комітеті. Ця неурядова організація розташована у Гаазі.

«У межах цієї кампанії спільно з українською колажисткою Катею Ситою та СUTOUT ми створили артпроєкт «Звільніть пташок!», героями якого є шестеро в'язнів сумління: Валентин Вигівський, Ірина Данилович, Сергій Цигіпа, Наріман Джелялов, Різа Ізетов та Ірина Горобцова, котрі є лідерами думок у своїх окупованих громадах і несли проукраїнську позицію під час окупації, за що зараз перебувають в ув'язненні кремля. Цей артпроєкт складається з аналогових колажів, фото та відеоматеріалу. Разом – це цілісна композиція виставки», – сказала в коментарі Укрінформу менеджерка проєктів Центру громадянських свобод Анна Попова.

Проєкт розкриває всю драму полонених через образи пташок, що перебувають в неволі й можуть загинути без підтримки. Роботи представленні в найсучаснішому виді мистецтва – колаж, і в трьох різних видах: аналоговий, діджитал та анімація. Для створення птахів використані силуети соколів та голубів. Сокіл — один із символів свободи Україні, її незламності, а голуб –  символ невинності, чистоти та миролюбності.

Сюжет діджитал-плакатів сконцентрований на тортурах, щоб донести такими візуальними образами всю жорстокість дій російської влади. Аналогові колажі занурюють глядача у стан, коли він розуміє, чим може закінчитися байдужість.

Центр громадянських свобод, лауреат Нобелівської премії миру 2022 року, активно працює над темою незаконно ув'язнених.

Це серія робіт спрямована для підтримки проєкту «Звільнити без умов і обмінів!». Мета цього проєкту – привернути увагу до проблеми цивільних ув'язнених, деякі з яких перебувають в неволі з 2022 року, а деякі ще з 2014.

Артпроєкт закликає весь світ об’єднати зусилля, щоб звільнити українських бійців і цивільних з російського полону.

Нагадаємо, в Амстердамі відбулася виставка дипломів, які так і не отримали українські студенти, що загинули під час повномасштабної війни, не встигнувши стати випускниками.

Фото надані Центром громадянських свобод

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-