У Хорватії встановили меморіал, присвячений Івану Франку

У Хорватії встановили меморіал, присвячений Івану Франку

Фото
Укрінформ
У хорватському місті Ловран відбулося урочисте відкриття пам‘ятного знаку «Поет і птах», присвяченого видатному українському письменнику, вченому та мислителю Івану Франку.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Верховної Ради

У церемонії відкриття взяли участь голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук і голова хорватського Сабору Гордан Яндрокович.

Подія відбулася в рамках проведення Першого Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи, що відбудеться 25 жовтня у хорватському Загребі.

Виступаючи на урочистій церемонії, Руслан Стефанчук подякував всім причетним до створення та встановлення пам’ятника та назвав подію свідченням великої та справжньої дружби між українським та хорватським народами.

Зауважується, що саме у Ловрані, у 1909 році, Іван Франко проходив лікування та черпав натхнення для творчості. Композиція «Поет і Птах» показує, що, попри недугу, завжди є сила, яка дає нам внутрішню міць.

Стефанчук назвав цей пам’ятний знак символічним. Сьогодні український народ бореться із варварською агресією росії, яка уособлює хворобу імперського режиму країни-терориста. І Хорватія, з перших днів війни, подає усьому світу приклад європейської солідарності та підтримки України у боротьбі з новітнім варварством.

Скульптурну композицію «Поет і Птах» та інформаційну таблицю виготовили видатні українські митці Володимир і Василь Одрехівські, завдяки фінансовій та організаційній підтримці Львівської обласної військової адміністрації. 

Наукову концепцію проєкту та обґрунтування символічних сенсів пам’ятного знака розробив доктор Богдан Тихолоз, директор Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка.

Як повідомляв Укрінформ, українці Хорватії доєдналися до всесвітньої кампанії DefendingUkraine, під час якої вшанували пам’ять українських захисників, наголосили на необхідності підтримки України та нагадали, що росія є країною-терористом.

Фото: rada.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-