Українсько-німецька виставка «Заповіт Бучі» попереджає берлінців про жахи війни в Україні

Українсько-німецька виставка «Заповіт Бучі» попереджає берлінців про жахи війни в Україні

Фото, відео
Укрінформ
У понеділок, 22 серпня, на George-Grosz-Platz, що на відомій берлінській вулиці Курфюрстендам було відкрито культурно-просвітницький захід «Заповіт Бучі».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Берлінцям і гостям столиці ФРН представлено автентичний фрагмент Бучанської трагедії – спалене авто, в якому під час російської атаки загинули четверо мирних жителів, четверо жінок.

Проєкт ініціювали та презентували Андрій Раднюк і Роман Семенишин-Бреску. Обидва українці на початку війни стали до лав територіальної оборони, щоб захищати Батьківщину.

Вони розповіли, що вирішили представити саме це авто, яке використовувалося ще з 2014 року волонтерами, адже вдалося прослідкувати історію людей, які в ньому загинули, та отримати дозвіл родичів. Під час російської окупації Бучі 53-річна Таміла Міщенко, її 14-річна донька Ганна Міщенко та ще дві жінки – Жанна Каменєва та Марія Ільчук – намагалися втекти з Бучі. Ще в місті вони зіткнулися з російськими БТРами та загинули, автомобіль було спалено.

Раднюк як керівник проєкту з українського боку та виконавчий директор ГО Sinergicon зазначив, що виставку привезли насамперед до Берліна, адже багато хто в ФРН не бачить загрози з боку росії для своєї держави, в якій російська пропаганда має чималий вплив.

«Ми хочемо передати досвід України, щоб Бучанська трагедія більше ніде не сталася. Тому що в цю машину міг сісти будь-хто. Для нас важливо створити автентичний досвід і розповісти факти про війну без втручання російської пропаганди», – сказав він.

З вітальним словом виступив радник берлінського округу Шарлоттенбург-Вільмерсдорф, на території якого проходить акція, Олівер Шруоффенегер. Він підкреслив, що право не повинно відступати перед безправ’ям, а люди в ФРН «мають зобов’язання визнати саме це» та проявити більше емпатії.

Читайте також: День міст-побратимів Києва і Лейпцига відбувся у Німеччині

Він назвав «аморальними» дебати щодо запуску проєкту «Північний потік - 2», необхідності тиску на Україну з метою якнайшвидшого завершення війни, щоби можна було продовжувати жити «як раніше», без проблем. Політик дорікнув співвітчизникам, які відвертали очі від того, що робила росія в Грузії, Сирії, Україні, які разом зі світовою спільнотою не зупинили путіна.

Шруоффенегер подякував експослу України в ФРН Андрію Мельнику за те, що то відкриває німцям очі та завжди говорить правду, якою б неприємною вона не була для багатьох німецьких політиків і пересічних громадян.

Сам Мельник звернув увагу на те, що сцена цього розбитого автомобіля різко контрастує з упорядкованим оточенням Курфюрстендама, таким чином стикаючи відвідувача з реальністю війни та щоденною боротьбою українців. Це, на його переконання, має спонукати німецьке суспільство та політикум не забувати про трагедію, яка розгортається недалеко від їхнього дому, та набагато більше допомагати Україні вже зараз.

Війна, яку веде росія проти України, спрямована не лише проти військових, а проти цивільних, простих людей, причому звірства чинять російські солдати, підкреслив дипломат. Він зауважив, що німецьке керівництво, яке виступає проти заборони видачі віз російським туристам, можливо, впустило в країну тих, хто стріляв саме в цей автомобіль.

«Це – реальність. Це – не просто путінська війна, це війна, яку ведуть російські громадяни… І ця війна може прийти в будь-який дім», – заявив Мельник.

Він зазначив, що українці не хочуть, як і німці, щоби ФРН стала стороною війни, але це - не їхній вибір, цей вибір може зробити путін.

Підтримати Україну можна, придбавши картини 14-річної Ганни, яка була талановитою художницею. Деякі з робіт були представлені на відкритті виставки. Зібрані кошти будуть передані родинам загиблих в Україні.

Українсько-німецький проєкт має на меті привернути увагу німецького та європейського суспільства до подій в Україні. Авто буде експонуватися до 15 вересня.

Нагадаємо, у Німеччині офіційно зареєстровано 915 тис. переселенців з України, які були змушені залишити країну через російську агресію.

Фото: Olga Tanasiichuk

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-