У Кракові урочисто відкрили сквер Вільної України

У Кракові урочисто відкрили сквер Вільної України

Фото
Укрінформ
Навпроти консульської установи росії у Кракові 12 липня відбулося урочисте відкриття скверу Вільної України.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на фейсбук-сторінці Генерального консульства України у Кракові (Польща).

За повідомленням, у заході взяли участь та виступили з вітальними промовами голова Краківської міської ради Рафал Комаревіч, президент Кракова Яцек Майхровський, Генеральний консул України в Кракові В'ячеслав Войнаровський, а також Петро Адамик – депутат Львівської міської ради – голова делегації міста-побратима, до якої входили самоурядовці Уляна Пак і Вікторія Довжик.

Львівщину на заході представляла голова Львівської обласної ради Ірина Гримак, а Малопольське воєводство – віцеголова сейміку Казімєж Барчик.

З боку іноземних країн підтримали акцію своєю присутністю дипломати: Декан консульського корпусу Кракова – Генеральний консул ФРН Міхаель Гроб, Генеральний консул США Патрік Словінські, Генеральний консул Франції Анна Шмідт-Ріу, Генеральний консул Угорщини Тібор Геренцсер, консул Генерального консульства Словаччини Лєнка Піскова, Почесний консул Мальти Агнєшка Камінська, колишні посли в Україні: Польщі – Ян Пєкло та Канади – Роман Ващук.

Крім того, до урочистості, що символізує солідарність керівництва й громади Кракова з Народом України під час військової агресії росії, долучились депутати Сейму й Сенату РП, ректори й професори польських вишів, співробітники ГКУ в Кракові, представники регіональних органів влади, духовенства, українська громада на чолі із головою Краківського кола Об’єднання Українців Польщі Андрієм Олійником та керівництвом й представниками українських фундацій й національних громадських організацій, мешканці королівського міста.

Український дипломат під час свого виступу висловив щиру вдячність за безпрецедентну у світовому вимірі допомогу Україні, її захисникам і громадянам, з боку Республіки Польща, а також неоціненну підтримку Краківської міської ради, уряду міста й міської спільноти для тисяч співвітчизників – жінок, дітей та людей похилого віку й осіб з особливими потребами, які знайшли у Кракові прихисток, тікаючи від жахіть війни та звірств рашистів, що несуть на своїх багнетах т.зв. «рускій мір».

У цьому контексті В'ячеслав Войнаровський розповів про актуальну ситуацію на Батьківщині й масові факти здійснення злочинним путінським режимом геноциду Українського Народу, порушення російськими військами законів і звичаїв війни, провокування світової продовольчої і міграційної кризи, знищення історико-архітектурних пам'яток світового значення, вчинення російськими окупантами злочинів проти людяності, які не мають терміну давності та за які, незабаром нелюдам доведеться нести відповідальність.

Окрім цього, Генеральний консул України під час промови висловив сподівання на подальшу активну співпрацю і консолідацію у цей важкий час цивілізаційного вибору зусиль Краківської міської влади, української громади міста та консульства для спільної реалізації нових важливих ініціатив обох народів, однією з яких, мало б стати створення вже найближчим часом Українського дому в Кракові.

«Учасники урочистості у вишиванках, а також з прапорами та символікою України, Республіки Польща, Європейського Союзу та Кримських татар спільно виконали Гімн України. Окрасою заходу став виступ українського співочого колективу «Леля». Символом відродження України після перемоги над ворогом, а також світлого майбутнього Українського і Польського народів у спільній Європейській родині були юні учасники – українські та польські діти, для яких сквер стане також чудовим інтеграційним майданчиком», – повідомили у Генконсульстві.

Нагадаємо, депутати міськради Кракова надали скверу поблизу генконсульства рф назву «Вільної України» у середині квітня 2022 року.

Як повідомляв Укрінформ, 2 липня в Гданську неподалік генконсульства росії відбулася урочиста церемонія відкриття скверу імені Героїчного Маріуполя.

24 лютого росія оголосила про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Фото: Генеральне консульство України у Кракові / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-