У день звільнення Відня від нацизму містян познайомили ближче з Україною

У день звільнення Відня від нацизму містян познайомили ближче з Україною

Фото
Укрінформ
Українська громада Відня провела «український день» з нагоди 70-річчя визволення столиці Австрії від нацизму Другим та Третім українськими фронтами.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

Уранці 13 квітня українські дипломати спільно з представниками української громади вшанували пам'ять воїнів, загиблих при визволенні австрійської столиці в 1945 році. Урочиста церемонія покладання вінків пройшла на площі Шварценбергплатц, де розташований пам’ятник воїнам Червоної армії.

Біля монумента також було виставлено свічки пам’яті у синьо-жовтих кольорах. До українських дипломатів під час покладання квітів долучилися і військові аташе країн-партнерів.

Також поруч з меморіалом часів Другої світової війни було встановлено фотовиставку про жахи сучасної війни – варварського нападу російської федерації на Україну. На ній було продемонстровано звірства рашистів в Україні та зображення Бучі та інших міст, зруйнованих російською армією.

Читайте також: Австрійські зірки виступили з концертом на підтримку України

Окрім цього, на Шварценбергплатц працювала виставка Identity Reloaded, на якій демонструвалися відтиски та фотографії відомих українських художників і початківців.

Також на площі протягом дня проходили різні художні перформанси, виступи українських музикантів та співаків, яким довелося тікати від війни, і просто лунала українська музика.

У день звільнення Відня від нацизму містян познайомили ближче з Україною

Крім того, був так званий «вільний мікрофон», який давав змогу відвідувачам висловити свої думки з приводу України та російського нападу на неї. Слова солідарності з українським народом, зокрема, висловили мовознавець Міхель Мозер та політолог Мартін Малек, які закликали офіційний Відень до більш рішучої підтримки України.

Читайте також: У Відні пройшла чергова акція на підтримку України

Зі свого боку, член Національної ради Австрії (від партії Neos) Гельмут Брандштеттер, який відвідав український захід ввечері, запевнив, що серед австрійського політикуму зберігається єдність у реакції на російську війну проти України і що ця реакція буде лише посилюватися.

«В України немає іншого вибору як захищатися, і їй треба допомогти», – заявив він.

Посол України в Австрії Василь Химинець у своєму виступі звернув увагу присутніх на те, що зараз українці, як і 70 років тому під Віднем, борються за свободу Європи.

Читайте також: Головний собор Відня засвітився кольорами України

«Багато австрійців не знають взагалі або знають дуже мало про роль України, внесок українців, зроблений під час Другої світової війни, але також про внесок, який ми зараз робимо в ці дні для свободи та демократії в Європі. І тому важливо доносити цю інформацію, дізнаватися про наші заслуги перед Європою та вільним світом. Важливо також розуміти, що війна, яка зараз йде на нашій території і яка почалася ще 8 років тому, це – також війна за майбутнє Європи», – заявив він.

Зауважимо, що Відень було звільнено від нацистів 13 квітня 1945 року у ході наступальної операції військ другого та третього Українських фронтів, за підтримки 1-ї болгарської армії.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого 2022 року президент рф путін 24 лютого розпочав новий етап війни з Україною. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Василь Короткий

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-