У Нідерландах підбили підсумки досягнень української громади за 5 років

У Нідерландах підбили підсумки досягнень української громади за 5 років

Фото, відео
Укрінформ
У нідерландському місті Гейло відбулася конференція “Українська громада в Нідерландах: наше покликання”.

Під час зустрічі, яку ініціювала Українська греко-католицька церква з нагоди п’ятиріччя відновлення українських душпастирств у Нідерландах, учасники поділилися плодами функціонування громад за п’ять років та планами на майбутнє, повідомляє кореспондент Укрінформу у Гаазі.

“Створені недільні школи в кількох містах. Діють українські парафії. За такий короткий період часу зроблено дуже багато, громада не стоїть на місці. Фундація “Українці в Нідерландах” проводить дуже цікаві заходи, і не лише для українців. Щодо ролі посольства: у нас є можливість підтримувати школи. Ми допомагаємо у придбанні підручників, у покритті частини видатків на оренду”, - сказав Посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов.

На конфренеції, зокрема, йшлося про суспільно-культурні та соціологічні аспекти громади. Завдяки фундації “Українці в Нідерландах” було відкрито п’ять українських шкіл: Амстердамі, Гронінгені, Ейндговені, Роттердамі та Утрехті.

У заході також взяли участь апостольський адміністратор єпархії святого Володимира Великого в Парижі для Франції, Бенілюксу та Швейцарії владика Гліб Лончина, номінований архиєпископ Філадельфійської архиєпархії УГКЦ владика Борис Ґудзяк, представники українських громадських організацій, члени нідерландських візантійських хорів, священики та вірні громад УГКЦ, представники місцевої Римо-католицької церкви.

Також обговорювали українське церковне життя в Нідерландах, розповіли про перші богослужіння та спільноти.

До громади з промовою звернувся владика Борис Ґудзяк, який 4 червня очолить Філадельфійську архиєпархію, що також є центром митрополії УГКЦ у США. До призначення нового єпарха структури УГКЦ у Франції, Бенілюксі та Швейцарії провадитиме владика Гліб Лончина.

Від’їжджаючи на нове місце служіння, владика Борис закликав громаду до миру. “За останні 5 років розгорнулося душпастирство в Голландії, є чотири місії, де є регулярне богослужіння, і ще п’ята - з перервами. Але найважливіше, що люди позбиралися, що є єдність і що Голландія тепер інтегрована разом з іншими країнами в одну єпархію - це Франція, Бельгія, Нідерланди, Люксембург і Швейцарія. Я від’їжджаю, мені сумно від’їжати від таких правдивих відношень,  я прошу громаду: зберігайте мир, не дозволяйте, щоб якісь заздрощі, ставали на перепоні цьому росту та єднанню”, - наголосив владика Борис Ґудзяк.

До конференції також долучився отець Олег Зимак з Бельгії, який проводив перші служби у Нідерландах. “5 років тому українці з Голландії попросили, щоб були служби Божі. Перші дві служби Божі відправлялися в Амстердамі. Там, де є церква, там утворюються українські школи, там гуртуються українські громадські організації  і там започатковується життя, яке має новий якісний вимір”, - зазначив отець Олег Зимак.

Також вже другий рік поспіль відбулася весняна проща української діаспори в Нідерландах, до якої долучилися кількасот паломників. Архиєрейську Літургію очолив владика Борис Ґудзяк у співслужінні з владикою Глібом Лончиною, священиками УГКЦ та Римо-католицької церкви. Супроводжували Літургію своїм співом хор ім. Лисенка, Візантійський хор з Утрехта, співочий колектив "Червоні Коралі" та український парафіяльний хор Утрехта.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-