Українські прапори в бельгійському «Атоміумі»: солідарність з Кримом і усією Україною

Українські прапори в бельгійському «Атоміумі»: солідарність з Кримом і усією Україною

Репортаж
Укрінформ
Так званий «Атоміум» у столиці Бельгії – це особливе місце

Він є елементом національного виставкового центру, який є своєрідною вітриною сучасної, цифрової, технологічної та індустріальної Бельгії, для якої славетні бельгійське пиво й шоколад є лише маленьким штрихом у строкатому портреті. Саме тут розташована також так звана «Маленька Європа», де зібрані прообрази всіх архітектурних пам’яток континенту - від легендарної La Sagrada Familia у Барселоні до паризької Ейфелевої вежі, від лондонського Біг-Бену до венеціанських мостів. Це одне з улюблених місць відпочинку бельгійців, саме сюди щодня стікаються тисячі туристів. Адже саме «Атоміум» вважається визнаним символом, візитівкою Брюсселя.

Саме це місце було обрано для проведення акції «Об’єднані прапором #LiberateCrimea», яка відбулася у неділю за сприяння Товариства українців Бельгії, Об’єднання українок Бельгії та організації Promote Ukraine.

Ця подія у Бельгії стала черговим ланцюгом всесвітньої акції, головною метою якої є пригорнути увагу міжнародного співтовариства до свавілля російських окупантів у Криму, до боротьби кримськотатарського народу та усього народу України за звільнення Криму від російської навали. Цей прапор вже побував в Австралії, в США і Канаді. Як очікується, його ще побачать у 27 країнах світу, наступним місцем проведення такої акції стане Німеччина.

В Україну прапор повернеться 26 червня 2019 року, в День кримськотатарського прапора. З цієї нагоди в Києві відбудуться урочистості за участю провідних політиків та керівників держави, а також представників діаспори.

Разом із прапором кримськотатарського народу світом мандрує і прапор Військово-морських сил України, як символ мужності українських моряків, захоплених російськими військовими в результаті збройної провокації в районі Керченської затоки.

Організаторам акції пощастило – день, як на замовлення, видався сонячним та теплим, без звичного для цієї пори бельгійського дрібного дощу. На акцію прийшли близько півсотні людей, що для невеликої Бельгії є добрим показником. Серед них – представники українських громад Бельгії, кримські татари, які працюють або навчаються у цій країні, представники дипломатичних представництв України тощо. І навіть випадкові перехожі.

«Viva Ukraina!» - чуємо після того, як учасники акції щойно завершили спів гімну України. «Звідки, хлопче?», - питаємо. «З Єгипту!» – несеться у відповідь. Ну то ж, «миру та щастя Єгипту», - відповідаємо. Ми вже казали про те, що «Атоміум» – унікальне, дуже своєрідне місце, навіть за умов багатомовної, космополітичної та багатонаціональної бельгійської столиці.

«Цей прапор вже пройшов багато країн. І всюди відчувалася потужна підтримка кримських татар України у боротьбі проти російської агресії та окупації Криму», - розповів Укрінформу кримськотатарський активіст Ільнур Аметов.

За його словами, чисельні надписи на прапорі – це свідчення солідарності громадських організацій з тих країн, де вже відбулися подібні акції. Свої підписи залишали українці, представники місцевих громад, просто небайдужі люди, які солідарні з боротьбою кримськотатарського народу та всієї України проти російської агресії.

«Це дуже відчутна підтримка, за яку ми щиро вдячні. Ми відчуваємо, що не покинуті у Криму. Хоча у Європейського Союзу є багато важливих питань, тут ніколи не забувають про Крим. У Європі, в європейському парламенті є справжні друзі України та кримських татар, які продовжуватимуть боротися за звільнення Криму разом з нами. Тому що ми всі віримо, що Україна переможе і буде цілісною», - зауважив Ільнур Аметов.

Він висловив сподівання, що ця акція і подібні до неї сприятимуть політичному рішенню щодо заснування кримськотатарської територіально-національної автономії, що могло б стати важливим фактором у консолідації зусиль міжнародної спільноти навколо тиску на Російську Федерацію з метою припинення незаконної анексії Криму.

Підходимо до групи людей, які тримають в руках прапор ВМС України. Виявляється – вони зовсім не «випадкові перехожі», а дипломати Військової місії зв’язку при Місії України в НАТО.

«Ми просто не могли залишитися осторонь від цієї акції. Тому що тут об’єднані люди, які виборюють свободу українським морякам, що були захоплені в Азові і зараз знаходяться у російському полоні. Не можна сидіти вдома та чекати, що хтось прийде й зробить це замість нас. Кожна така акція є краплею, хай невеликим, але кроком до звільнення наших моряків та всіх українських політв’язнів, які зараз знаходяться в Росії. Ви з Укрінформу? То ми знаємо за вашого кореспондента Романа Сущенка. Ми тут стоїмо й за його свободу», - розповіли військові дипломати.

На заході був присутній Посол України в Бельгії Микола Точицький. Під час заходу не було гучних промов – лише українські гасла та виконання Гімну. Свої думки український дипломат виклав під час спілкування з представниками преси.

Микола Точицький
Микола Точицький

«Ця акція – це заклик не лише до європейських інституцій. Це заклик до усього світу – збільшити тиск на Росію, звільнити Крим та захоплених моряків, всіх українських політв’язнів у Росії. Європейські організації, - ОБСЄ, Рада Європи, відповідні інституції ЄС, практично полишені можливості моніторингу ситуації в окупованому Криму. А там щотижня відбуваються арешти активістів – кримськотатарських, українських, та російськомовних, які виступають проти незаконної анексії Криму і російської окупації. Сьогоднішня акція – це підтвердження, що кримськотатарський народ, громадяни України в Криму не забуті. Вони і не будуть забуті до того часу, коли відбудеться звільнення», - зауважив Посол України.

Він нагадав, що всі українські моряки, які були захоплені Росією, визнали себе військовополоненими. Отже Росія, яка продовжує над ними судову розправу, не дотримується Женевської конвенції та продовжує грубо порушувати всі можливі міжнародно-правові норми.

… Не часто доводиться спостерігати, коли гасла, що проголошуються під час політичних акцій або демонстрацій, мають пряму дію. Але те, що відбулося у Брюсселі поблизу «Атоміуму» 24 лютого, було як раз таким випадком. Люди об’єдналися навколо прапорів – кримськотатарського та Військово-морського. У цьому сенсі гасла «Liberate Crimea» та «Україна понад усе!» не були «фігурами мови», але дією, яка була сповнена енергії, рішучості та віри у перемогу.

Дмитро Шкурко, Брюссель

Фото автора та зі сторінки "Embassy of Ukraine in the Kingdom of Belgium" у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-