Звільнення моряків: діаспора підтримала звернення до генсека ООН

Звільнення моряків: діаспора підтримала звернення до генсека ООН

Відео
Укрінформ
Керівники чотирьох організацій, що разом представляють більше 100 організацій української діаспори, закликали міжнародне українство підтримати звернення до генсека ООН Антоніу Гутерреша щодо засудження російської агресії в Україні та негайного звільнення військовополонених моряків.

Про це йдеться у колективному відеозверненні президентів Конґресу українців Канади - Відділ Торонто Тараса Багрія, Світової федерації українських жіночих організацій (СФУЖО) Анни Кісіль, Канадської асоціації кримських татар Рустема Ірсаєва та Фонду підтримки України Лесі Шимко.

Багрій у своєму виступі нагадав, що в Торонто проживають 144 тис. канадців українського походження, а Конґрес українців Канади об’єднує 67 різних громадських організацій.

«Звертаємося до всіх українців підтримати ініціативну групу зі звільнення військовополонених українців, яка склала офіційного листа-звернення до генерального секретаря ООН з вимогою до Росії негайно і беззастережно звільнити українських моряків і кораблі, що захоплені всупереч міжнародному законодавству під час недавньої невиправданої атаки у міжнародних водах Чорного моря», - закликав Багрій.

Він наголосив, що Росія позбавила українських заручників їхніх прав і статусу військовополонених, гарантованого Женевськими конвенціями. «На цей злочин має реагувати цілий світ. Підтримайте вимоги, висловлені у цьому листі, якого офіційно передадуть до генерального секретаря ООН 20 лютого цього року. Розповсюджуйте цей заклик на Facebook», - закликав Багрій.

У свою чергу президент СФУЖО нагадала, що її федерація об’єднує 30 організацій в 17-ти країнах світу на 4 континентах. Вона зазначила, що, працюючи у різних напрямках – громадських, релігійних, культурних, освітніх, гуманітарних – СФУЖО, серед іншого, представляє інтереси української спільноти на міжнародній арені, в ООН.

«Ми долучилися до міжнародної акції на підтримку українських військовополонених моряків. Звертаємось до генерального секретаря ООН докласти всіх зусиль міжнародного співтовариства, щоб забезпечити визволення заручників, незаконно утримуваних у Росії. Ми, українські жінки, одночасно закликаємо вас подвоїти зусилля для надання адекватного медичного лікування пораненим морякам, принаймні, на території нейтральної країни. Людська гуманність та міжнародні правила це вимагають», - наголосила Кісіль. «Не будьмо байдужі! Підтримаймо ініціативну групу в Україні! Підписуйте петиції, поширюйте листи і заклики», - закликала вона.

Президент Канадської асоціації кримських татар зауважив, що їхня організація з моменту окупації Москвою Криму працює над приверненням уваги до нелюдської політики, що проводить Російська Федерація в Криму, зокрема, арештів, переслідувань, тортур і ув’язнення кримських татар. «Ми приєднуємось до цієї міжнародної ініціативи і звертаємось до генерального секретаря ООН закликати Росію негайно звільнити українських моряків і судна, які незаконно були захоплені РФ у міжнародних водах Чорного моря у порушення Москвою усіх міжнародних зобов’язань. Ми закликаємо Росію негайно припинити окупацію Криму, тому що Крим – це Україна. Разом ми звільнимо полонених і звільнимо Крим», - упевнений Ірсаєв.

У свою чергу президент Фонду підтримки України заявила, що Фонд «засуджує використання Росією заручників як акторів у політичній грі». «Ми закликаємо українську діаспору у світі поділитися цим відео на Facebok та Twitter, використовуючи хештеги #FreeOurSailors та #CrimeaIsUkraine», - сказала Шимко.

Як повідомлялося, у світі триває акція на підтримку українських моряків, яка передбачає підписання звернення до генерального секретаря ООН з вимогою сприяти негайному звільненню полонених.

Звернення ініціювала українська ініціативна група, до складу якої входять Герой України, генерал-майор Ігор Гордійчук, Герой України, народна артистка України Ада Роговцева, Герой України, визволений з полону «ЛНР» Володимир Жемчугов, релігієзнавець, визволений з полону «ДНР» Ігор Козловський та Вадим Свириденко, уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій та ін.

Підписати звернення можна у Національному музеї історії України (НМІУ) або в електронному форматі.

20 лютого 2019 року цю вимогу передадуть до зібрання Генеральної асамблеї ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-