Славетних Яворівських коників навчали робити у Греції

Славетних Яворівських коників навчали робити у Греції

Фото
Укрінформ
Українська школа у Греції провела передноворічний майстер-класс із виготовлення славетної Яворівської іграшки.

Про це повідомляє Товариство української діаспори "Українсько-Грецька думка" на своєму сайті.

«Родзинкою на цьогорічному святі Миколая в Українській недільній школі, що при Асоціації «Українсько-Грецька Думка», стала Яворівська іграшка. Саме тут, в Греції, дітки прикрашали новорічну ялинку власноруч розфарбованими кониками», - йдеться у повідомленні.

Із всесвітньо відомою Яворівською іграшкою викладачі української школи ближче познайомилися цього літа на Яворівщині завдяки Міжнародному Інституту Освіти Культури і зв’язків з діаспорою (МІОК). Вчителі більше дізналися про цей вид українського мистецтва, повчились у справжніх майстринь та побачили шедеври місцевих митців. Потім виникла ідея представити дітям це самобутнє народне мистецтво.

«Сама техніка розмальовування не є надто складною: використовуються, зазвичай, чотири кольори та досить прості елементи орнаменту, а також багато фантазії. Тому на майстер-клас до новорічних свят ми обрали саме Яворівську іграшку. І не помилилися», - розповідає Вікторія Тимчишин, вчителька молодших класів.

Заготовки дерев’яних коників для майстер-класу вирізав учень школи Пиріг Владислав. Захід проводили вчителька початкових класів Тимчишин Вікторія та вихователька дитячого садочка “Рукавичка” Смоляник Наталія.

«І запрацювала наша святкова новорічна майстерня. Майбутні маленькі митці, озброївшись пензликами та фарбами, дали волю своїй фантазії, звичайно, з допомогою наставників. То ж жовті коники покривались червоними та зеленими краплинками, кружечками, рисочками, а білі цяточки в кінці оживляли будь-який орнамент», - розповідає Вікторія Тимчишин.

Дізнавшись про майстер-клас, прийшли й інші учні грецької школи різного походження - з Греції, Албанії, Нігерії, Грузії тощо. Цікаво, яскраво, захоплююче дітям розповідали про Україну, Яворівську іграшку, показували технику малювання. З огляду на невбиякий інтерес майстер-клас української Яворівської іграшки було вирішено повторити.

Зазначається, що різнобарвні коники прикрасили шкільну ялинку на святі Миколая. А потім дітлахи їх порозбирали додому, кожен до своєї ялинки. «Дуже приємно усвідомлювати, що цього року в Греції в багатьох оселях святкову ялинку прикрашатиме українська Яворівська іграшка», - зазначила Вікторія Тимчишин.

Фото: сайт Товариства української діаспори "Українсько-Грецька думка" і Рукотвори

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-